ICPMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.
Autor
Universitas
Celostátní webový portál a elektronický časopis Universitas o vědě, vzdělávání, výzkumu a vysokém školství je společným projektem 22 českých veřejných vysokých škol.
Tagy
Článek
Osobnosti
Logo of LinkedIn

Kariéra špičkového vědce a rodina? Jde obojí, i když někdy se zaťatými zuby

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Universitas
Kromě přebírání ocenění a prestižních grantů za vědu a výzkum jsou také rodiči. Třeba i pětinásobnými.
Pixabay: Dirk Wouters

Pixabay: Dirk Wouters

Skloubit rodinu a vědeckou kariéru podle úspěšných českých badatelů a badatelek lze, ovšem jeden musí často část kariéry obětovat.

Je první Češkou v historii, která převzala prestižní rakouskou Cenu Ignaze L. Liebena. Dvakrát pro svůj výzkum získala elitní ERC grant, pomyslného Oskara od Evropské výzkumné rady. A také matka, která na výchovu syna zůstala sama. Jana Roithová.

„Jsem na získání grantů velmi hrdá. První ERC grant mi umožnil vědu v České republice vůbec dělat. Bez grantu bych se ve zdejších podmínkách neprosadila. Druhý ERC grant byl meta. Svým způsobem to potvrzuje, že postupuji ve výzkumu správně a že děláme zajímavé a důležité věci,“ říká tato profesorka chemie.

Universitas/Daniel Hamerník: Jana Roithová je úspěšná česká vědkyně, má dva ERC granty a řadu ocenění, a také matka jedenáctiletého syna.

Výčet jejích ocenění tím ale zdaleka nekončí, je také držitelkou Ceny Neuron, Hlávkovy ceny nebo ceny Učené společnosti. Už jedenáct let pracuje na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a vede skupinu, která studuje mechanismy v chemických reakcích. Vymýšlí nové přístroje, které by uměly změřit dosud neprobádané vlastnosti molekul.

Přitom v osobním životě musela překračovat ty nejtěžší překážky. Před šesti lety náhle zemřel její manžel, německý chemik a rovněž špičkový vědec Detlef Schröder, a ona zůstala sama se šestiletým synem.

„Byl to strašný šok, ale říkala jsem si, že to zvládnu. Člověk nakonec vždycky všechno zvládne,“ vzpomíná dnes Roithová na mimořádně těžké období. O konci vědecké kariéry ale neuvažovala, ani ji to prý nenapadlo. „Na výzkum jsem sama nebyla, v té době jsem už měla fungující skupinu se skvělými studenty a ti mě podrželi.“ Se synem jí pomohl její otec. Naštěstí bydleli blízko sebe, takže mu mohla syna brzy ráno předat, vodil ho do školy a ona měla dost času na práci.

Dnes už je Jonášovi jedenáct, je velmi samostatný a život s ním je podle jejích slov zábava. Vést syna ke stejné vědecké kariéře ale nechce. „Bylo by skvělé, kdyby se orientoval na informatiku a inženýrství. Připadá mi, že v těchto oborech bude v budoucnosti nejdobrodružnější vývoj. Chci ale, aby si svoji cestu vybral sám,“ přeje si Roithová.

Za hranice, i se synem

V létě se vědkyně s velkou pravděpodobností přestěhuje i se svou skupinou do Nizozemska. Vůbec to ale není kvůli penězům. „Myslím, že ani ostatní vědci, kteří odcházejí, to nedělají primárně kvůli penězům. Financí je v české vědě dost,“ upozorňuje Roithová.

Problém je podle ní špatná struktura mnoha institucí, rovnoměrné rozlévání peněz bez ohledu na kvalitu výzkumu a nedostatek mladých vědců, kteří by přinášeli nová moderní témata.

Jako životní cíl si předsevzala, že by chtěla přijít na něco zásadního. V současné chemii je podle ní spousta otázek, například jak lépe využívat suroviny, jak lépe využívat energii, jak udělat chemické reakce ekologičtější a podobně. „Doufám, že přesídlení do Nizozemska mi otevře cestu k novým spolupracím a projektům a budu se moct podílet na řešení podobných zásadních otázek,“ plánuje Roithová.

Stěhovat se bude i se synem Jonášem. Než se o místo ucházela, probrala to s ním a on souhlasil. Mezitím si to ale několikrát rozmyslel, protože přeci jen bude žít daleko od zbytku rodiny. Utěšilo ho, že se budou oba do České republiky často vracet.

„To stěhování do Nizozemska není špatné, ale není ani dobře. Mám tady rodinu, kterou mám rád. Ve škole ale nejsem úplně spokojený,“ přiznává jedenáctiletý Jonáš. Doufá, že si v Nizozemsku najde kamarády a že za ním jeho rodina bude často jezdit. „Stejně tak že já budu jezdit za nimi, a hlavně, že tam budu s mámou šťastný,“ věří Jonáš.

Nebýt na všechno sám

Problém, jak skloubit kariéru špičkového vědce a rodinu, zná dobře i Vítězslav Bryja, molekulární biolog a genetik z Přírodovědecké fakulty brněnské Masarykovy univerzity. Čtyřicetiletý nositel Ceny Neuron za rok 2016 má se svou manželkou, rovněž bioložkou a genetičkou a zároveň spolužačkou z vysoké školy, pět dětí. Nejmladší jsou šestiletá dvojčata.

Universitas/A. Kozubík: Molekulární biolog a genetik Vítězslav Bryja působí na Masarykově univerzitě. Čtyřicetiletý nositel Ceny Neuron za rok 2016 má se svou manželkou, rovněž bioložkou a genetičkou, pět dětí.

V současnosti pracuje se svým týmem na několika projektech, které se snaží lépe pochopit vzájemnou komunikaci mezi buňkami v lidském těle. Vyvíjí například látky, jež vrátí nádorové buňky do normálu, tedy potenciální léčiva. Jeho žena Lenka Bryjová zase pracuje na plný úvazek na molekulárně-diagnostickém pracovišti Fakultní nemocnice Brno.

„Recept na spokojený život v manželství a úspěšnou vědeckou kariéru je podobný – a to obklopit se skvělými lidmi, být tolerantní a nebýt na všechno sám,“ doporučuje Bryja. „Mám štěstí na životní partnerku i na spolupracovníky a společně se snažíme podržet v náročnějších chvilkách, kdy se dostáváme na doraz psychických či fyzických sil,“ prozrazuje.

S prvními dvěma dětmi byli manželé Bryjovi společně ve Švédsku, kde manželka pracovala na stejné univerzitě – Karolinska Institutet – jako on. Zázemí pro rodiny vědců s dětmi ve Švédsku nebylo výrazně jiné než v Česku. Ovšem vědci měli garantovanou celodenní školku v podstatě zadarmo pro děti už od věku kolem 13 měsíců.

Musela vědu upozadit

„Po návratu jsme chtěli ještě další děti a nakonec přibyly tři. Manželka byla rozhodně ta, která se v pracovním životě uskromnila a vzala na sebe větší část péče o rodinu,“ přiznává Bryja.

Že se musela v kariéře uskromnit, dnes jeho žena nijak nelituje. Sama o sobě říká, že je mateřský typ a po závratné vědecké kariéře nijak netoužila. „Být doma s dětmi mě bavilo a utíkat od nich brzy do práce se mi nechtělo. Musím ale říct, že když jsem ve Švédsku dostala nabídku práce v době, kdy druhému dítěti byly dva roky, tak jsem ji vzala. Myslím, že to je vhodný věk, kdy děti zvládnou být ve školce a máma zároveň v práci,“ soudí Lenka Bryjová.

Ačkoli Vítězslav Bryja svůj obor miluje, své potomky do něj nutit nebude. Povolání vědce je podle něj jenom jedna z mnoha krásných profesí. „Takže dětem nechám absolutní volnost ve výběru oboru, tak jako ji moji rodiče nechali mně. Hlavně ať z nich vyrostou slušní a hodní lidé. A jestli budou truhláři, architekti, vědci nebo zdravotní sestry považuji za vedlejší,“ uvažuje Bryja.

Na otázku o dvoukariérovém partnerství říká, že pokud mají být oba rodiče špičkovými vědci a zároveň rodiči, kteří své děti neznají jenom z obrázku, tak jde o velmi náročný, a v období, kdy jsou děti malé, takřka nemožný úkol. „Vědci hrají na celosvětovém kolbišti a jsou srovnáváni s celým světem, s kolegy z Ameriky nebo Asie, kteří často úspěchu obětují všechno včetně rodiny,“ upozorňuje.

Podle Lenky Bryjové je pracovat a bádat s více než dvěma dětmi téměř nemožné zvlášť, když kariéru dělá už manžel. „Osobně bych ženám vědkyním radila nikdy z toho vlaku nevyskakovat úplně a zůstat tak trochu jednou nohou pořád v oboru,“ říká Bryjová. I kdyby si měly zaplatit chůvu nebo soukromé jesle, je podle ní dobré například jeden či dva dny dojíždět do práce a po večerech pracovat z domu.

Spolu doma i v laboratořích

O životě ve dvoukariérovém partnerství, kdy jsou oba manželé vědci, navíc ze stejného oboru i pracoviště, ví své Michal Otyepka, dvaačtyřicetiletý fyzikální chemik, který působí na katedře fyzikální chemie a v Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů na Univerzitě Palackého v Olomouci a je také vysokoškolský učitel. Jako první ze své univerzity získal proslulý ERC grant, stejně tak je držitelem prestižní Ceny Neuron. Nyní se věnuje chemii dvojrozměrného materiálu fluorografenu, která, jak říká, je „úžasně pestrá“.

Universitas/Archiv M. Otyepky: Michal Otyepka i jeho žena Eva jsou oba vědci, navíc ze stejného oboru i pracoviště.

Svou manželku Evu Otyepkovou, rovněž fyzikální chemičku, poznal už při doktorských studiích. „Dnes pracujeme na stejném pracovišti, a dokonce na řadě projektů spolupracujeme. Jsme přes patnáct let svoji a stále nám to klape,“ usmívají se.

Otyepkovi pracují na projektech, které se týkají zejména povrchových vlastností grafenu, jeho derivátů a analogických nanomateriálů. „Já se více pohybuji v laboratoři, experimenty připravuji a provádím a s manželem je společně vyhodnocujeme. Manžel se více orientuje v teoretickém popisu, a tak můžeme naše pohledy na problém krásně kombinovat. Spíše se tedy doplňujeme a nekonkurujeme si,“ říká Eva Otyepková.

Celý článek naleznete na webu časopisu Universitas.
Universitas
 

Mohlo by Vás zajímat

Utilizing hyphenated EC-Raman to study a model system

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
RAMAN Spektrometrie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Průmysl a chemie

Agilent Automation (ICP/MS & ICP/OES)

Brožury a specifikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS, ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní

Analysis of Elemental Impurities in Lithium-Ion Secondary Battery Electrolytes Using the ICPE- 9800 Series

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
MP/ICP-AES
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

OMNIS NIRS

Brožury a specifikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
NIR Spektroskopie, Software
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Ostatní

Improved Lab Efficiency with the Agilent 18-Cell Changer Accessory

Technické články
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
UV–VIS Spektrofotometrie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní
 

Podobné články


Článek | Aplikace

Stanovení nominální hodnoty koncentrace analytu a její nejistoty ve vodných kalibračních roztocích prvků primárními metodami

Studie testovala primární metody pro stanovení hmotnosti analytu s přesností ≤ 0,2 % u 61 komerčních standardních roztoků. Výsledky ukázaly možnost snížení nejistot na 1 až 2 mg/l.
ANALYTIKA
more

Článek | Produkt

Měření čistoty malých objemů DNA při 4 °C s použitím Agilent Cary 60 UV-Vis spektrofotometru s optickým vláknem s mikrosondou

Tato studie ukazuje, jak je možné využít UV-Vis spektrofotometr Cary 60 pro měření čistoty DNA při 4 °C s použitím příslušenství optického vlákna s mikrosondou.
Altium International
more

Článek | Produkt

Aktualizace služeb: Úspěšná akreditace a rozšíření nabídky

Nové akreditované metody v nabídce společnosti ALS Czech Republic od března 2024.
ALS Czech Republic
more

Článek | Osobnosti

„Zelená chemie“ je způsob, jakým se chemik dívá na svět

Rozhovor s čerstvě jmenovaným profesorem Davidem Kubičkem, držitelem Ceny rektora za mimořádné výsledky ve vědě a výzkumu 2023 a také prezidentem EFCATS.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Utilizing hyphenated EC-Raman to study a model system

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
RAMAN Spektrometrie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Průmysl a chemie

Agilent Automation (ICP/MS & ICP/OES)

Brožury a specifikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS, ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní

Analysis of Elemental Impurities in Lithium-Ion Secondary Battery Electrolytes Using the ICPE- 9800 Series

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
MP/ICP-AES
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

OMNIS NIRS

Brožury a specifikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
NIR Spektroskopie, Software
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Ostatní

Improved Lab Efficiency with the Agilent 18-Cell Changer Accessory

Technické články
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
UV–VIS Spektrofotometrie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní
 

Podobné články


Článek | Aplikace

Stanovení nominální hodnoty koncentrace analytu a její nejistoty ve vodných kalibračních roztocích prvků primárními metodami

Studie testovala primární metody pro stanovení hmotnosti analytu s přesností ≤ 0,2 % u 61 komerčních standardních roztoků. Výsledky ukázaly možnost snížení nejistot na 1 až 2 mg/l.
ANALYTIKA
more

Článek | Produkt

Měření čistoty malých objemů DNA při 4 °C s použitím Agilent Cary 60 UV-Vis spektrofotometru s optickým vláknem s mikrosondou

Tato studie ukazuje, jak je možné využít UV-Vis spektrofotometr Cary 60 pro měření čistoty DNA při 4 °C s použitím příslušenství optického vlákna s mikrosondou.
Altium International
more

Článek | Produkt

Aktualizace služeb: Úspěšná akreditace a rozšíření nabídky

Nové akreditované metody v nabídce společnosti ALS Czech Republic od března 2024.
ALS Czech Republic
more

Článek | Osobnosti

„Zelená chemie“ je způsob, jakým se chemik dívá na svět

Rozhovor s čerstvě jmenovaným profesorem Davidem Kubičkem, držitelem Ceny rektora za mimořádné výsledky ve vědě a výzkumu 2023 a také prezidentem EFCATS.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Utilizing hyphenated EC-Raman to study a model system

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
RAMAN Spektrometrie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Průmysl a chemie

Agilent Automation (ICP/MS & ICP/OES)

Brožury a specifikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS, ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní

Analysis of Elemental Impurities in Lithium-Ion Secondary Battery Electrolytes Using the ICPE- 9800 Series

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
MP/ICP-AES
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

OMNIS NIRS

Brožury a specifikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
NIR Spektroskopie, Software
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Ostatní

Improved Lab Efficiency with the Agilent 18-Cell Changer Accessory

Technické články
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
UV–VIS Spektrofotometrie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní
 

Podobné články


Článek | Aplikace

Stanovení nominální hodnoty koncentrace analytu a její nejistoty ve vodných kalibračních roztocích prvků primárními metodami

Studie testovala primární metody pro stanovení hmotnosti analytu s přesností ≤ 0,2 % u 61 komerčních standardních roztoků. Výsledky ukázaly možnost snížení nejistot na 1 až 2 mg/l.
ANALYTIKA
more

Článek | Produkt

Měření čistoty malých objemů DNA při 4 °C s použitím Agilent Cary 60 UV-Vis spektrofotometru s optickým vláknem s mikrosondou

Tato studie ukazuje, jak je možné využít UV-Vis spektrofotometr Cary 60 pro měření čistoty DNA při 4 °C s použitím příslušenství optického vlákna s mikrosondou.
Altium International
more

Článek | Produkt

Aktualizace služeb: Úspěšná akreditace a rozšíření nabídky

Nové akreditované metody v nabídce společnosti ALS Czech Republic od března 2024.
ALS Czech Republic
more

Článek | Osobnosti

„Zelená chemie“ je způsob, jakým se chemik dívá na svět

Rozhovor s čerstvě jmenovaným profesorem Davidem Kubičkem, držitelem Ceny rektora za mimořádné výsledky ve vědě a výzkumu 2023 a také prezidentem EFCATS.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Utilizing hyphenated EC-Raman to study a model system

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
RAMAN Spektrometrie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Průmysl a chemie

Agilent Automation (ICP/MS & ICP/OES)

Brožury a specifikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS, ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní

Analysis of Elemental Impurities in Lithium-Ion Secondary Battery Electrolytes Using the ICPE- 9800 Series

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
MP/ICP-AES
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

OMNIS NIRS

Brožury a specifikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
NIR Spektroskopie, Software
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Ostatní

Improved Lab Efficiency with the Agilent 18-Cell Changer Accessory

Technické články
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
UV–VIS Spektrofotometrie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní
 

Podobné články


Článek | Aplikace

Stanovení nominální hodnoty koncentrace analytu a její nejistoty ve vodných kalibračních roztocích prvků primárními metodami

Studie testovala primární metody pro stanovení hmotnosti analytu s přesností ≤ 0,2 % u 61 komerčních standardních roztoků. Výsledky ukázaly možnost snížení nejistot na 1 až 2 mg/l.
ANALYTIKA
more

Článek | Produkt

Měření čistoty malých objemů DNA při 4 °C s použitím Agilent Cary 60 UV-Vis spektrofotometru s optickým vláknem s mikrosondou

Tato studie ukazuje, jak je možné využít UV-Vis spektrofotometr Cary 60 pro měření čistoty DNA při 4 °C s použitím příslušenství optického vlákna s mikrosondou.
Altium International
more

Článek | Produkt

Aktualizace služeb: Úspěšná akreditace a rozšíření nabídky

Nové akreditované metody v nabídce společnosti ALS Czech Republic od března 2024.
ALS Czech Republic
more

Článek | Osobnosti

„Zelená chemie“ je způsob, jakým se chemik dívá na svět

Rozhovor s čerstvě jmenovaným profesorem Davidem Kubičkem, držitelem Ceny rektora za mimořádné výsledky ve vědě a výzkumu 2023 a také prezidentem EFCATS.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
more
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.