ICPMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.
Autor
Noc vědců
Noc vědců, akce oživující v jeden večer stovky vědeckých budov, do kterých se běžný smrtelník nedostane. Návštěvníci proplouvají laboratořemi, přednáškovými místnostmi, vybuchujícími experimenty a jdou do hloubky aktuálních témat.
Tagy
Článek
Popularizace
Nejbližší akce
Logo of LinkedIn

Noc vědců 2023 (Chemie)

St, 4.10.2023
| Originální článek z: Noc vědců 2023
Noc vědců, akce oživující v jeden večer stovky vědeckých budov, do kterých se běžný smrtelník nedostane. Podívejte se na témata z oblasti krásné a tajemné chemie.
Video placeholder
  • Foto: Noc vědců: Noc vědců 2023 (Chemie)
  • Video: Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci: Noc vědců na Olomoucké Přírodě 2023

„Nejkrásnější, co můžeme prožívat, je tajemno. To je základní pocit, který stojí u kolébky pravého umění a vědy,“ řekl Albert Einstein, zatímco od stolu změnil svět. Zažijme tento pocit společně a nechejme vědu vyzradit její největší tajemství. Zkoumejte, objevujte a bavte se poznáváním. Na co hledáte odpověď? Osvoboďte svou zvídavost a odemkněte bránu k podivuhodným tajům celého světa.

Noc vědců jako taková vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005 a jejím posláním je ukázat lidem, že věda není nudná, ale naopak je studnicí zajímavostí a fascinujících úkazů. Jeden den v roce jsou na stovkách míst v Evropě ve večerních a nočních hodinách zpřístupněny univerzity, vědecká a výzkumná pracoviště, science centra, a další pracoviště, ve kterých se zdarma konají komentované prohlídky, populárně vzdělávací přednášky, workshopy, experimenty, vědecké show, hudební vystoupení apod. Cílem Noci vědců je bořit mýty o vědcích a vědkyních jako lidech zavřených v laboratořích a ukázat nejširší veřejnosti, že vědci jsou „obyčejní lidé“, kteří dělají práci přínosnou pro každého z nás, dokážou ji poutavě představit, ale také se dovedou bavit.

Návštěvníci proplouvají laboratořemi, přednáškovými místnostmi, vybuchujícími experimenty a jdou do hloubky aktuálních témat. Děti, dospělí, senioři, každý zapálený pro vědu je vítaný. Setkejte se s našimi vědci a oni už vás naučí vědu milovat.

  • 70 000+ sledujících
  • 100+ míst v ČR
  • 300+ událostí
  • 845 zapojených vědců

Noc vědců: Mapa míst kde probíha program Noci vedců 2023

Výběr programu se zaměřením na chemii

Tajemné vzorky: Co odkrývá analytická chemie?

  • Univerzita Karlova

Co v sobě může skrývat bílý prášek? Cukr, sůl, jedovatou látku, léčivou látku…. Víte, že existují metody analytické chemie, které je mohou spolehlivě rozpoznat? O jaké metody se jedná? Použili byste barevné reakce ve zkumavkách, plamenové zkoušky nebo sofistikované instrumentální přístupy? Přijďte nahlédnout do tajů analytické chemie a některé metody si sami vyzkoušet.

Víte, jak se pozná kvalita a bezpečnost komerčně i doma vyráběných destilátů? Přineste si ten svůj a ověříme to pomocí GC analýzy. Viděli jste Kriminálku Miami a záhadné přístroje, které mají odpověď na všechny otázky? Tak přesně takové používá analytická chemie. Přijďte se podívat. Zahrajte si chemické pexeso.

Víte, co se skrývá pod názvy jako jsou zrcátko, zlatý déšť, nebo berlinát? Objevte zajímavé reakce ve zkumavkách.

Víte, jak funguje aktivní uhlí? A víte, že se dá použít nejen při zažívacích potížích?

Program pro děti: Jak vytvořit barevnou paletu z červeného zelí? Přijďte si vybarvit chemické omalovánky.

Noc vědců: Tajemné vzorky: Co odkrývá analytická chemie

Není všechno zlato, co se třpytí: měření prvkového složení pomocí ručního spektrometru

  • Místo: Univerzita Hradec Králové

Máte pochybnosti, zda vám vaše drahá polovička darovala šperk z pravého zlata? Zdědili jste šperky po babičce a nejste si jisti, z jakého jsou kovu? Pak neváhejte a využijte přístroje, které používáme ke zjištění prvkového složení archeologických nálezů. Během pár okamžiků odhalíme vaše rodinná tajemství.

Světlo a spektroskopie

  • Masarykova univerzita

Přijďte s námi na nezapomenutelnou cestu objevování toho, co je ukryto za každým paprskem světla. Nabídneme vám přehlídku interaktivních experimentů, kde si sami vyzkoušíte principy spektroskopie. Naskytne se Vám příležitost vyzkoušet si experimenty, které hýbou světem dodnes. Ověříme společně, že světlo je částice i vlna a mnoho dalšího. Překvapení a zázraky světla na vás čekají za každým rohem!

Tajemství chemického složení vzorků

  • Vysoké učení technické v Brně

Cože? Zjistit chemické složení materiálu za pomocí laseru? Ano, možné to je a našim vědcům se to daří díky takzvané spektroskopii laserem buzeného plazmatu (zkráceně LIBS). Vyzkoušejte si sami sestavit takový přístroj a zjistěte, co vše se díky této metodě dá analyzovat.

Noc vědců: Tajemství chemického složení vzorků (LIBS)

Prohlídka NMR a laboratoře separačních technik

  • Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Většina z nás si pod pojmem „magnetická rezonance“ představí tzv. „tunel“, který lékařům umožňuje bezpečně a bezbolestně zobrazovat reálný stav tkání. Možná se nyní ptáte, proč tedy si tedy takový přístroj pořídili na katedru chemie? Pomocí NMR lze totiž zjistit složení a struktury molekul. Přijďte se podívat na magnetickou rezonanci na katedru chemie!

Noc vědců: Prohlídka NMR a laboratoře separačních technik

Chemické divadlo “ALCHYMISTKY” – Květa Stejskalová a kol.

  • Akademie věd České republiky

TAJE CHEMIE - Byli tady dávno před chemiky, také bádali, ale za jiným účelem. Dnes proto o nich smýšlíme jako o šarlatánech a někdy i jako o podvodnících, ale bez nich by se "užitečná" chemie nezrodila a nerozvíjela. Hovoříme o alchymistech a jejich pokusech, vždy tak trochu vystupujících z mlhavého tajemna. Několik pokusů i s vysvětleními zažijete, když se ponoříte do TAJŮ CHEMIE v naší alchymistické laboratoři, kde vám předvedeme, že alchymisty mohly být klidně i ženy.

Noc vědců: Chemické divadlo “ALCHYMISTKY” – Květa Stejskalová a kol.

Tajemství ukryta pod pokličkou

  • Contipro

Každý návštěvník v našich špičkových laboratořích pozná něco nového a zajímavého ze světa biotechnologií a nanotechnologií pro medicínu, základní výzkum buněk a tkání, nebo vývoj inovativních biomateriálů.

Tajemství přípravy léčivého lektvaru

Mnozí z nás si jistě pamatují dobré babské rady: „Na poraněnou kůži, přilož list jitrocele. Na oděrku na kůži použij šťávu z netřesku atd.“ Na tyto dobré rady nemusíte zapomínat, ale zkusíme si vyrobit takový zázračně hojivý prostředek v laboratoři za pomocí moderních postupů. Zkusíte si práci se zkumavkami s neznámými vzorky, práci se střičkou. Sami budete vyhodnocovat, co a jak která tajemná látka způsobuje. A v neposlední řadě si svůj lektvar odnesete domů společně se svými nabitými zkušenostmi.

Tajemství výroby kyseliny hyaluronové

Zajímá vás, jak se získával a získává jeden z nejžádanějších kosmetických produktů? Co jsou biotechnologie nebo k čemu slouží bioreaktor a jak se ovládá? Kolegové z fermentační skupiny, kteří rádi pěstují různé mikrobiální miláčky a „vaří“ kyselinu hyaluronovou, vám pomocí vědy odhalí některá její tajemství. Zkuste si alespoň na chvilku zazkoumat spolu s nimi v laboratoři. Zkuste objevovat a bavit se poznáváním.

Noc vědců: Tajemství ukryta pod pokličkou

Tajemství chemie kolem nás

  • Masarykova univerzita

Tajemství je přesně to, co je na chemii fascinující, nádherné a nutí nás objevovat. Na stánku objevíte, jaké látky se skrývají za vůněmi a pachy kolem nás. Osaháte si běžné i tajuplné prvky z naší sbírky. Pokocháte se tajemnými pigmenty a barvivy, které umí měnit barvu jen tím, že se na ně podíváte. A jaké tajemství se skrývá za pozorováním pohybu elementárních částic? Jak se dělají tekuté krystaly? Pod pokličku těchto ale i mnoha dalších zajímavých chemických exponátů a experimentů budete moci nahlédnout na stánku chemické průmyslovky a Ústavu chemie.

Setkání chemie a fyziky

  • Masarykova univerzita

Kde je chemie, tam je fyzika, a kde je fyzika, tam je chemie. Společně nahlédneme pod pokličku chemickým experimentů, ve kterých vystupuje světlo, teplo nebo barvy. Odhalíme tajemství optiky, bouřlivých reakcí nebo dokonce energie předané bezdrátově na dálku.

Úvod do kriminalistické chemie

  • Ostravská univerzita

Chemie hraje významnou roli v oblasti kriminalistiky, zejména při odebírání otisků prstů, krevních stop a dalších forenzních důkazů. Vyzkoušejte si na chvíli práci detektiva a nechte se unášet na vlně chemie.

Noc vědců: Úvod do kriminalistické chemie

Záhadné chemické experimenty

  • Univerzita Karlova

Co skrývají předměty, které denně používáme? Jaká tajemství nám dokáže odhalit používání laseru? Dokážete rozlousknout záhadu ukrytou v papíru? Čím nás dokáže překvapit na první pohled obyčejná kapalina? To a mnohé další chemické záhady vám poodhalí naši chemici.

Noc vědců: Záhadné chemické experimenty

Dvourozměrný materiál pro použití při skladování energie: germanen – jak jej lze použít v bateriích?

  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Krystalické materiály mají uspořádanou periodickou strukturu a dobře definované vlastnosti. A co amorfní materiály? Jaké jsou jejich základní výhody ve srovnání s krystalickými? Jak můžeme využít jejich amorfní strukturu prospěšným způsobem pro aplikace?

Případ baterií: proč se lithium-iontové baterie staly dobře známými? Co je na nich tak zvláštního? Co navíc může nabídnout nový hráč na tomto trhu, sodno-iontové baterie? Nižší náklady? (Všude je tolik sodíku!) Lepší skladovací mechanismus? Slušný výkon? Na druhou stranu, možná kompromis, který by mohl být atraktivní?

Germanen – 2D materiál s atraktivními vlastnostmi, který vyrábíme a dále zkoumáme na UCT – správná modifikace jeho molekuly (zakončením vodíkem) jej může učinit vhodným pro použití v lithium-iontových a sodík-iontových bateriích. Proč může tento materiál přitahovat zájem vědců? V naší laboratoři používáme různé typy baterií, abychom prozkoumali tento materiál a pochopili, jak se chová a proč je atraktivní. Sledujte naši prezentaci a zjistěte více podrobností!

Jaká tajemství se skrývají na katedře organické chemie?

  • Univerzita Palackého v Olomouci

Téměř každou chemickou reakci obestírá tajemství. I organický chemik často jenom odhaduje, jak spolu některé molekuly reagují a jaké děje se v baňkách odehrávají. A často se také jeho vize přesně nepotkají s realitou. Jak řekl již Alexander Fleming: "Někdy člověk najde to, co nehledá". Pan Fleming je však také důkazem toho, že i takové nečekané objevy mohou vést až k Nobelově ceně. Neváhejte, přijďte za námi a odhalte tajemství organických reakcí.

Tajemství našeho metabolismu

  • Univerzita Karlova

Často se bojíme chemie, a to nejen chemie jako obávaného předmětu, ale chemií se často myslí i syntetické látky, které nám mohou škodit. Přitom naše lidské tělo je úžasný a rozmanitý chemický reaktor. Kolik chemických reakcí v něm současně probíhá, aniž si to uvědomujeme! Samozřejmě člověk i příroda dokázali vyrobit mnoho chemických látek, které metabolické přechody v našem těle mohou ovlivňovat měnit, či narušovat. Pojďme si ukázat, jak působí běžně přítomné látky na náš metabolismu.

Za tajemstvím chemie: Stezka odvahy pro odvážné děti

  • Vysoké učení technické v Brně

Bojíte se rádi? Vydejte se na Tajuplnou stezku odvahy do temných zákoutí Fakulty chemické. V průběhu stezky odvahy na vás budou čekat roztodivné chemické i nechemické úkoly a ti nejlepší od nás dostanou zajímavé ceny.

Periodická tabulka prvků

  • Univerzita Karlova

Interaktivní tabulka obsahuje 80 vzorků chemických prvků včetně velmi reaktivního cesia nebo unikátních krystalických forem kovového vápníku, europia, síry a dalších. Jednotlivé buňky tabulky jsou individuálně nasvíceny a díky propojení s dotykovou obrazovkou je celá tabulka schopná interaktivně zobrazit některé trendy ve vlastnostech prvků.

Komentované prohlídky začínají vždy v celou hodinu, jinak se tabulku můžete prohlédnout i bez výkladu po celou dobu akce.

Noc vědců: Periodická tabulka prvků

Co tajemného se skrývá pod pojmem koloidní chemie?

  • Vysoké učení technické v Brně

Koloidní chemie, ač na první pohled tajemný název, se ve skutečnosti nachází všude kolem nás. Pojďte s námi koloidní chemii prozkoumat a v rámci expozice si připravit chutný bubble tea, zapálit si hořící gel nebo si pohrát s vlastnoručně vyrobeným slizem! Ale u gelů to nekončí. Společně s námi se také ponoříte do tajů barevných emulzí, barev měnících se v kouzelných lahvích přímo ve vašich rukou nebo si sáhnete na podivnou Nenewtonovskou kapalinu. V neposlední řadě také zjistíte, co se skrývá pod pojmem fluorescence a kde se s ní v běžně potkáváte.

T(aj)EMNÁ chemie – Co skrývá tma?

  • Univerzita Karlova

Chemie je věda tajemná, ale co všechno skrývá? Na to, co se schovává ve tmě, si posvítíme barevnými látkami. Můžete si projít temné bludiště osvětlené různobarevně fluoreskujícími baňkami. Přitom také zjistíte, k čemu mohou být fluoreskující látky dobré ve farmacii a medicíně. Dále si posvítíme na tajemství složení chemických látek. Přijďte si postavit chemický model léčiva na bolesti hlavy – máme široký výběr – nebo třeba chemického sněhuláka. Kromě toho pro Vás máme připravené zajímavé pokusy, které Vám předvedeme každou hodinu, vždy v půl. Tak co, troufnete si s námi odhalit tajemství chemie?

Noc vědců: T(aj)EMNÁ chemie – Co skrývá tma?

Tajemství piva

  • Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

V přednášce se dozvíte tajemství výběru a přípravy surovin a technologie výroby piva. Objasníme Vám, co vše může ovlivnit konečnou kvalitu a chuť piva, co vše může ovlivnit sládek a jaká tajemství nás mohou čekat na výčepu. Vše se dozvíte od 18 hodin na Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v Praze nebo on-line přes Teams.

Dej Bůh štěstí. Jaká tajemství skrývají zdejší laboratoře a pivovar?

  • Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

Provedeme Vás po laboratořích a pivovaru a vysvětlíme Vám např. Tajemství pivovarského pozdravu, Tajemství klíčící obilky, Tajemství přeměny vody na pivo, Tajemství přeměny škrobu na cukr, Tajemství výběru kvasinek, Tajemství kvasného procesu, Tajemství pivní pěny, Tajemství nealkoholických piv a další Tajemství spojená s výrobou piva. Začátky prohlídek vždy v půl a v celou.

Tajemství vůně a chuti piva

  • Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

Jaká tajemství nás mohou čekat při špatném zacházení s pivem? Budete se divit. Při senzorické hodnocení se naučíte rozpoznat vady piva v naší senzorické laboratoři. Pro osoby starší 18 let.

Odhalená tajemství vědců FŽP

  • Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Přemýšleli jste někdy nad tím, co dělá takový vědec zkoumající životní prostředí? Těch možností a činností je možná víc, než byste čekali! Navštivte laboratoře Fakulty životního prostředí a na chvíli zažijte, jaké to je být třeba ekologem, mikrobiologem, geologem, chemikem, geoinformatikem nebo odpadářem. Čekají na vás světélkující bakterie, exponáty až z dalekého Islandu, drony a 3D modely, voňavá hádanka a mnoho dalších překvapení.

Tajemná chemie potravin našich domovů

  • Klub UNESCO Kroměříž (VOŠP a SPŠM Kroměříž)

Tento zajímavý doprovodný program Noci vědců zajišťuje Vyšší odborná škola potravinářská a Střední průmyslová škola mlékárenská Kroměříž. Kdoví, jaká tajemství uvidíme na různých potravinách pod mikroskopem..

Opět si budeme moci otestovat naši chuť, čich i zrak pomocí senzorických zkoušek.

Vůně, chuť, barva – dokážete odhalit léčivou rostlinu?

  • Univerzita Karlova

Léčivé rostliny jsou nejen fascinujícím darem přírody, ale i klíčovou součástí tradiční i moderní medicíny. Na naší Katedře farmakognozie a farmaceutické botaniky podrobujeme léčivé i toxické rostliny komplexnímu zkoumání. Přijďte a objevte svět léčivých rostlin všemi smysly!

Ochutnejte je syrové i ve formě čajového nálevu; poznejte je podle vůně či zápachu a pozorujte s námi, zda mohou i zářit. Pro identifikaci rozdrobněných rostlinných drog připravených pro výrobu čajových směsí či tobolek je obvykle nutné využít sofistikovanější metody. Je možné si vzít na pomoc mikroskop, ale i mnohem složitější přístroje, abychom odhalili, o jakou rostlinu se jedná a jaké léčivé vlastnosti případně skrývá. Navštivte naši laboratoř a zjistěte, jaké to je být na chvíli farmakognostem!

Poznáte správně léčivé rostliny – podle chuti, podle vůně, v mikroskopu a pod UV lampou? Vyzkoušejte si snímání průduchů listů izolepou a jejich pozorování pod mikroskopem.

Noc vědců: Vůně, chuť, barva – dokážete odhalit léčivou rostlinu

Tajemství chemických reakcí

  • Univerzita Karlova

Již dávní alchymisté se snažili objevit tajemství látek a jejich reakcí. Čeká vás série efektních pokusů. Vyzkoušíte si práci chemika. Určíte jaké látky jsou přítomné ve zkumavce a znáte jejich praktické využití?

Tajemná chemie a biologie

  • Gymnázium Jihlava

Cesta chemií a biologií plná hádanek, pokusů a bádání.

Mystérium chemických reakcí: Experimentální show

  • Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Přijďte se podívat na letošní Noc vědců a odhalte "Tajemství" chemické show plné ohromujících reakcí a barevných experimentů. Zavedeme vás do hlubin světa molekul a prvků, které nás obklopují. Můžete se inspirovat nebo jen pobavit, a zároveň si rozšířit obzory v oblasti chemie způsobem, který vás nebude nudit!

Podcast - Tajemství chemie

  • Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

V našem podcastu vám představíme Ing. Jana Podlesného, Ph.D., odborného asistenta z Environmentálního výzkumného pracoviště na VŠTE, který se ve svém výzkumu zabývá zajímavým tématem molekulárních přepínačů. Tyto molekulární přepínače mají široké uplatnění a Ing. Podlesný nám přiblíží jejich význam a aplikace. Navíc se dozvíte, jak je možné "vidět" molekulu, což nám umožňuje lépe rozumět světu chemie a vědy obecně.

Noc vědců: Podcast - Tajemství chemie

Tajuplná chemie

  • Gymnázium Františka Martina Pelcla

Pojďte s námi proniknout do tajemné chemie: rozluštit neviditelné písmo nebo se nechat uchvátit efektními pokusy.

Noc vědců: Tajuplná chemie

Laboratoř biofyzikální chemie - exkurze s ukázkou

  • Akademie věd České republiky

Dostaňme se umělým buňkám pod kůži.

Jsme schopni u nás v laboratoři vytvořit něco, co se na první pohled podobá buňce? Vlastně ano - ale opravdu jen na první pohled. Vyrábíme totiž umělé buněčné membrány, které jsou něco jako kůže buňky. V naší ukázce se na ně budete moci nejen podívat, ale zkusíme si s nimi i trochu pohrát. A jak si jde pohrát s něčím tak maličkým? Pomocí mikromanipulace, kde využíváme skleněnou trubičku, která je až desetkrát tenčí než naše vlasy. Rádi byste to viděli na vlastní oči? Tak se prosím přijďte podívat.

Noc vědců: Laboratoř biofyzikální chemie - exkurze s ukázkou

Tajemná chemická stezka

  • Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Vydejte se na dobrodružnou stezku po katedře chemie plnou tajemství a objevujte skryté aspekty vědy v naší interaktivní aktivitě. Své dovednosti si otestujete v různých experimentech a odměnou vám bude malý poklad plný nových poznatků. Přijďte si užít zábavné a vzrušující chvíle objevování! V průběhu celé noci vědců.

Noc vědců: Tajemná chemická stezka

Tajemství mikroskopie

  • Akademie věd České republiky

Zavítejte s námi do tajuplného světa v nanoskopické dimenzi a přesvědčíte se na vlastní oči, že vše nemusí zdaleka být tak, jak se na první, nebo druhý pohled zdá... Účastníkům bude také demonstrována důležitost techniky elektronové mikroskopie pro moderní vědu.

Noc vědců: Tajemství mikroskopie

Tajemství částic v ovzduší

  • Český hydrometeorologický ústav

Na částice v ovzduší se můžeme přímo podívat díky skenovacímu elektronovému mikroskopu. Zajímá nás, jak částice vypadají, jak jsou velké a co obsahují. Na základě toho můžeme odhadnout, co je zdrojem této částice i jaké jsou její potenciální zdravotní dopady při vdechnutí. Vyzkoušejte si náš kvíz poznávání částic v ovzduší z fotek ze skenovacího elektronového mikroskopu.

Noc vědců
 

Mohlo by Vás zajímat

Utilizing hyphenated EC-Raman to study a model system

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
RAMAN Spektrometrie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Průmysl a chemie

Agilent Automation (ICP/MS & ICP/OES)

Brožury a specifikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS, ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní

Analysis of Elemental Impurities in Lithium-Ion Secondary Battery Electrolytes Using the ICPE- 9800 Series

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
MP/ICP-AES
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

OMNIS NIRS

Brožury a specifikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
NIR Spektroskopie, Software
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Ostatní

Improved Lab Efficiency with the Agilent 18-Cell Changer Accessory

Technické články
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
UV–VIS Spektrofotometrie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní
 

Podobné články


Video | Rozhovor

Podcast CHEmic #24 – Jak elegantní musejí být molekuly, aby se staly divadelním hitem?

Hostem Podcastu je držitel několika českých lvů, režisér Petr Zelenka, autor úspěšné divadelní hry Elegance molekuly.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
more

Článek | Osobnosti

Tuk je možné vydolovat i z tisíce let staré keramiky, říká Veronika Brychová

Rozhovor s Veronikou Brychovou, která se zabývá zejména molekulárně specifickým radiouhlíkovým datováním archeologického materiálu a jeho organickou reziduální analýzou.
Akademie věd České republiky
more

Článek | Různé

Vědeckotechnické parky: Ostrava a Plzeň. A co Praha?

Představení funkčních vědeckotechnických parků (VTP) v Ostravě a Plzni.
Vědavýzkum.cz
more

Článek | Různé

S udržitelností u veřejných zakázek záleží na financování

Veřejné zakázky jsou diskutovaným tématem. Ekonom Vítězslav Titl zkoumá jejich kvalitu v kontextu udržitelnosti, korupce, politického vlivu a využití machine learning a umělé inteligence.
Forum: magazín Univerzity Karlovy
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Utilizing hyphenated EC-Raman to study a model system

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
RAMAN Spektrometrie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Průmysl a chemie

Agilent Automation (ICP/MS & ICP/OES)

Brožury a specifikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS, ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní

Analysis of Elemental Impurities in Lithium-Ion Secondary Battery Electrolytes Using the ICPE- 9800 Series

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
MP/ICP-AES
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

OMNIS NIRS

Brožury a specifikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
NIR Spektroskopie, Software
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Ostatní

Improved Lab Efficiency with the Agilent 18-Cell Changer Accessory

Technické články
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
UV–VIS Spektrofotometrie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní
 

Podobné články


Video | Rozhovor

Podcast CHEmic #24 – Jak elegantní musejí být molekuly, aby se staly divadelním hitem?

Hostem Podcastu je držitel několika českých lvů, režisér Petr Zelenka, autor úspěšné divadelní hry Elegance molekuly.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
more

Článek | Osobnosti

Tuk je možné vydolovat i z tisíce let staré keramiky, říká Veronika Brychová

Rozhovor s Veronikou Brychovou, která se zabývá zejména molekulárně specifickým radiouhlíkovým datováním archeologického materiálu a jeho organickou reziduální analýzou.
Akademie věd České republiky
more

Článek | Různé

Vědeckotechnické parky: Ostrava a Plzeň. A co Praha?

Představení funkčních vědeckotechnických parků (VTP) v Ostravě a Plzni.
Vědavýzkum.cz
more

Článek | Různé

S udržitelností u veřejných zakázek záleží na financování

Veřejné zakázky jsou diskutovaným tématem. Ekonom Vítězslav Titl zkoumá jejich kvalitu v kontextu udržitelnosti, korupce, politického vlivu a využití machine learning a umělé inteligence.
Forum: magazín Univerzity Karlovy
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Utilizing hyphenated EC-Raman to study a model system

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
RAMAN Spektrometrie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Průmysl a chemie

Agilent Automation (ICP/MS & ICP/OES)

Brožury a specifikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS, ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní

Analysis of Elemental Impurities in Lithium-Ion Secondary Battery Electrolytes Using the ICPE- 9800 Series

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
MP/ICP-AES
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

OMNIS NIRS

Brožury a specifikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
NIR Spektroskopie, Software
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Ostatní

Improved Lab Efficiency with the Agilent 18-Cell Changer Accessory

Technické články
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
UV–VIS Spektrofotometrie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní
 

Podobné články


Video | Rozhovor

Podcast CHEmic #24 – Jak elegantní musejí být molekuly, aby se staly divadelním hitem?

Hostem Podcastu je držitel několika českých lvů, režisér Petr Zelenka, autor úspěšné divadelní hry Elegance molekuly.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
more

Článek | Osobnosti

Tuk je možné vydolovat i z tisíce let staré keramiky, říká Veronika Brychová

Rozhovor s Veronikou Brychovou, která se zabývá zejména molekulárně specifickým radiouhlíkovým datováním archeologického materiálu a jeho organickou reziduální analýzou.
Akademie věd České republiky
more

Článek | Různé

Vědeckotechnické parky: Ostrava a Plzeň. A co Praha?

Představení funkčních vědeckotechnických parků (VTP) v Ostravě a Plzni.
Vědavýzkum.cz
more

Článek | Různé

S udržitelností u veřejných zakázek záleží na financování

Veřejné zakázky jsou diskutovaným tématem. Ekonom Vítězslav Titl zkoumá jejich kvalitu v kontextu udržitelnosti, korupce, politického vlivu a využití machine learning a umělé inteligence.
Forum: magazín Univerzity Karlovy
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Utilizing hyphenated EC-Raman to study a model system

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
RAMAN Spektrometrie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Průmysl a chemie

Agilent Automation (ICP/MS & ICP/OES)

Brožury a specifikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS, ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní

Analysis of Elemental Impurities in Lithium-Ion Secondary Battery Electrolytes Using the ICPE- 9800 Series

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
MP/ICP-AES
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

OMNIS NIRS

Brožury a specifikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
NIR Spektroskopie, Software
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Ostatní

Improved Lab Efficiency with the Agilent 18-Cell Changer Accessory

Technické články
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
UV–VIS Spektrofotometrie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní
 

Podobné články


Video | Rozhovor

Podcast CHEmic #24 – Jak elegantní musejí být molekuly, aby se staly divadelním hitem?

Hostem Podcastu je držitel několika českých lvů, režisér Petr Zelenka, autor úspěšné divadelní hry Elegance molekuly.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
more

Článek | Osobnosti

Tuk je možné vydolovat i z tisíce let staré keramiky, říká Veronika Brychová

Rozhovor s Veronikou Brychovou, která se zabývá zejména molekulárně specifickým radiouhlíkovým datováním archeologického materiálu a jeho organickou reziduální analýzou.
Akademie věd České republiky
more

Článek | Různé

Vědeckotechnické parky: Ostrava a Plzeň. A co Praha?

Představení funkčních vědeckotechnických parků (VTP) v Ostravě a Plzni.
Vědavýzkum.cz
more

Článek | Různé

S udržitelností u veřejných zakázek záleží na financování

Veřejné zakázky jsou diskutovaným tématem. Ekonom Vítězslav Titl zkoumá jejich kvalitu v kontextu udržitelnosti, korupce, politického vlivu a využití machine learning a umělé inteligence.
Forum: magazín Univerzity Karlovy
more
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.