Jste alergičtí na pšenici? Pozor také na rýži!

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: PřF UK
Každý o ní jistě slyšel a mnozí se s ní ve svém životě setkávají i osobně - alergie na potraviny postihuje přibližně 4% světové populace dospělých a až 8% dětí do 3 let.
Pixabay

Pixabay

Každý o ní jistě slyšel a mnozí se s ní ve svém životě setkávají i osobně - alergie na potraviny postihuje přibližně 4% světové populace dospělých a až 8% dětí do 3 let. U lidí, trpících potravinovou alergií, vyvolává konzumace určité složky potravy aktivaci imunitního systému, při níž se uplatňují protilátky typu IgE. Důsledkem bývá například ekzém, kopřivka, otok jazyka, astma, zvracení, průjmy nebo bolesti a křeče břicha. Mezi hlavní alergeny, podílející se na cca 90% alergických reakcí, se řadí mléko, vajíčka, pšenice, burské oříšky, sója a ryby. Pacientům trpícím alergiemi na složky potravin pak bývá doporučována alternativní dieta založená na rýži, která je obecně považována za hypoalergenní potravinu. Studie z posledních let však dokládají, že právě rýže může nezřídka způsobovat celé spektrum alergických reakcí.

Tématu alergie na rýži se blíže věnuje článek, jehož spoluautorem je Jaroslav Goliáš z Katedry buněčné biologie PřF UK. Cílem práce bylo nalezení a charakterizace rýžových proteinů, schopných vyvolat alergickou reakci u pacientů s potravinovou nebo pylovou alergií. Zkoumané vzorky pocházely ze syrové nebo uvařené rýže, byly rozděleny pomocí proteomických elektroforetických technik a poté vědci zjišťovali reaktivitu rýžových proteinů s protilátkami obsaženými v séru alergických pacientů. Proteiny, které byly těmito protilátkami rozeznávány, byly identifikovány pomocí hmotnostní spektrometrie.

Ukázalo se, že řada rýžových proteinů (například některé typy glutelinů) reaguje s IgE protilátkami přítomnými u pacientů s alergií na potraviny; u pacientů s pylovou alergií byl tento efekt slabší a u zdravých jedinců alergická reakce nebyla zaznamenána. U osob, jejichž protilátky vykazovaly vysokou reaktivitu na rýžové extrakty, byla alergenicita rýže potvrzena také pomocí testu aktivace bazofilů (BAT) a kožního alergického testu (SPT). Metodou hmotnostní spektrometrie pak vědci identifikovali šest dosud nepopsaných potenciálních rýžových alergenů.Z výsledků této studie vyplývá, že by bylo vhodné předem otestovat, zda pacienti alergičtí například na pšenici netrpí rovněž alergií na rýži, a případně tuto obilovinu vyřadit z jejich jídelníčku. Zajímají vás podrobnosti? Najdete je ve výše zmíněném článku.

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of Elemental Impurities in Lithium Iron Phosphate Cathode Materials for LIBs by ICP-OES

Instrumentace
ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie, Materiálová analýza

Monitoring of Adhesive Curing using Time Course Measurement with FTIR Spectroscopy

Instrumentace
FTIR Spektroskopie
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Materiálová analýza

Škola MS: Portály LabRulez: Jak se stát jejich součástí a vyhledávat informace

Instrumentace
---
Výrobce
---
Zaměření
---

Advancing Research of Lithium-Ion Batteries Using the Agilent Cary 630 FTIR Spectrometer

Instrumentace
FTIR Spektroskopie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Materiálová analýza

Determination of Brix, fructose, glucose, and sucrose with NIRS

Instrumentace
NIR Spektroskopie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články


Článek | Covid-19

Paradoxy infekce způsobené SARS-CoV-2

Média nás seznamují s četnými stanovisky různých odborníků, pozoruhodné však je, jak moc se tyto expertní názory navzájem liší. Je zřejmé, že navzdory všemu úsilí stále ještě nerozumíme podstatě nemoci.

Článek | Zdraví

Lidská imunita v první linii

Lidská imunita jako první linie obrany proti virům byla tématem dalšího Neuron Clubu online.

Článek | Popularizace

PATRIK ŠPANĚL: Jak zvážit molekuly v dechu

Jeho metoda vylepšuje výrobu čipů, kontroluje produkci léků, stará se o bezpečnost přepravy, ale dokáže také odhalit některé nemoci z našeho dechu.
 

Podobné články


Článek | Covid-19

Paradoxy infekce způsobené SARS-CoV-2

Média nás seznamují s četnými stanovisky různých odborníků, pozoruhodné však je, jak moc se tyto expertní názory navzájem liší. Je zřejmé, že navzdory všemu úsilí stále ještě nerozumíme podstatě nemoci.

Článek | Zdraví

Lidská imunita v první linii

Lidská imunita jako první linie obrany proti virům byla tématem dalšího Neuron Clubu online.

Článek | Popularizace

PATRIK ŠPANĚL: Jak zvážit molekuly v dechu

Jeho metoda vylepšuje výrobu čipů, kontroluje produkci léků, stará se o bezpečnost přepravy, ale dokáže také odhalit některé nemoci z našeho dechu.
 

Podobné články


Článek | Covid-19

Paradoxy infekce způsobené SARS-CoV-2

Média nás seznamují s četnými stanovisky různých odborníků, pozoruhodné však je, jak moc se tyto expertní názory navzájem liší. Je zřejmé, že navzdory všemu úsilí stále ještě nerozumíme podstatě nemoci.

Článek | Zdraví

Lidská imunita v první linii

Lidská imunita jako první linie obrany proti virům byla tématem dalšího Neuron Clubu online.

Článek | Popularizace

PATRIK ŠPANĚL: Jak zvážit molekuly v dechu

Jeho metoda vylepšuje výrobu čipů, kontroluje produkci léků, stará se o bezpečnost přepravy, ale dokáže také odhalit některé nemoci z našeho dechu.
 

Podobné články


Článek | Covid-19

Paradoxy infekce způsobené SARS-CoV-2

Média nás seznamují s četnými stanovisky různých odborníků, pozoruhodné však je, jak moc se tyto expertní názory navzájem liší. Je zřejmé, že navzdory všemu úsilí stále ještě nerozumíme podstatě nemoci.

Článek | Zdraví

Lidská imunita v první linii

Lidská imunita jako první linie obrany proti virům byla tématem dalšího Neuron Clubu online.

Článek | Popularizace

PATRIK ŠPANĚL: Jak zvážit molekuly v dechu

Jeho metoda vylepšuje výrobu čipů, kontroluje produkci léků, stará se o bezpečnost přepravy, ale dokáže také odhalit některé nemoci z našeho dechu.