Kdo se bojí chemie? Salát s listerií může být horší než pesticidy, upozorňuje toxikolog

Út, 10.3.2020
| Originální článek z: Český rozhlas/Lucie Výborná
Přemýšleli jste někdy o tetování? Zatímco z pesticidů v potravinách nebo kontaminantů vody se stal novodobý strašák, k tetování prý přistupujeme mnohem lehkovážněji.
Video placeholder

Český rozhlas - Miloslav Pouzar - Plesnivá marmeláda může být horší než chemický konzervant

Přemýšleli jste někdy o tetování? Zatímco z pesticidů v potravinách nebo kontaminantů vody se stal novodobý strašák, k tetování prý přistupujeme mnohem lehkovážněji. „V případě tetování souhlasíte s celoživotní expozicí k látce. V 16 se rozhodnete, že do 80 let budete mít v kůži látku, o jejíž účincích nevíte nic,“ upozorňuje toxikolog Miloslav Pouzar. „Každá látka je jed, nic není nejedovaté. Jen dávka rozhoduje, kdy se stává jedem,“ dodává a parafrázuje Paracelsův výrok.

Český rozhlas
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of Elemental Impurities in Lithium-Ion Battery Electrolyte Solvents by ICP-MS

Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie, Materiálová analýza

Void Analysis and Shape Analysis of Automobile Inverter Components with X-Ray CT System

Instrumentace
X-ray
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Materiálová analýza

Jak rychle najít ty správné informace od Altium International (Portály LabRulezICPMS)

Instrumentace
ICP/MS, ICP/OES, AAS, ICP/MS/MS, MP/ICP-AES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
---

Assay of Alkali Metals in Pegmatite and Spodumene Ores by ICP-OES

Instrumentace
ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

Assessing the Platinum Group Metal Content in Car Catalyst Recycling Materials by ICP-OES

Instrumentace
ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Materiálová analýza
 

Podobné články


Video | Potraviny

Jak se vyhnout pesticidům v jídle? Hnědých teček na banánech se nebojte, jablka raději oloupejte, radí Jana Hajšlová z VŠCHT

Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT, o pesticidech v potravinách, používání těchto látek v zemědělství, jejich výzkumu, kontrole i o tom, jak se před nimi chránit.

Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.

Článek | Osobnosti

Ing. Jitka Čejková, Ph.D.

„Přijímám výzvy tak, jak mi je život předhazuje.“
 

Podobné články


Video | Potraviny

Jak se vyhnout pesticidům v jídle? Hnědých teček na banánech se nebojte, jablka raději oloupejte, radí Jana Hajšlová z VŠCHT

Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT, o pesticidech v potravinách, používání těchto látek v zemědělství, jejich výzkumu, kontrole i o tom, jak se před nimi chránit.

Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.

Článek | Osobnosti

Ing. Jitka Čejková, Ph.D.

„Přijímám výzvy tak, jak mi je život předhazuje.“
 

Podobné články


Video | Potraviny

Jak se vyhnout pesticidům v jídle? Hnědých teček na banánech se nebojte, jablka raději oloupejte, radí Jana Hajšlová z VŠCHT

Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT, o pesticidech v potravinách, používání těchto látek v zemědělství, jejich výzkumu, kontrole i o tom, jak se před nimi chránit.

Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.

Článek | Osobnosti

Ing. Jitka Čejková, Ph.D.

„Přijímám výzvy tak, jak mi je život předhazuje.“
 

Podobné články


Video | Potraviny

Jak se vyhnout pesticidům v jídle? Hnědých teček na banánech se nebojte, jablka raději oloupejte, radí Jana Hajšlová z VŠCHT

Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT, o pesticidech v potravinách, používání těchto látek v zemědělství, jejich výzkumu, kontrole i o tom, jak se před nimi chránit.

Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.

Článek | Osobnosti

Ing. Jitka Čejková, Ph.D.

„Přijímám výzvy tak, jak mi je život předhazuje.“