ICPMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.
Autor
Pragolab
Pragolab
Jsme jedním z lídrů na českém a slovenském trhu v oblasti laboratorních zařízení a svým zákazníkům přinášíme špičkové přístroje z oboru analytické chemie a fyzikálních měření více než 25 let.
Tagy
Článek
Aplikace
Produkt
Video
LinkedIn Logo

Vaříme s termickou analýzou (DSC, STA)

Út, 15.7.2025
| Originální článek z: Pragolab
Termická analýza už dávno nepatří jen polymerům – dnes pomáhá i v potravinářství. Hitachi nabízí nástroje pro analýzu složení, stability i bezpečnosti potravin a obalů.
Video placeholder
  • Foto: Pragolab: Vaříme s termickou analýzou
  • Video: Hitachi High-Tech GlobalTV: NEXTA DSC | Thermal Analysis | Demo
     

Moderní metody termické analýzy už dávno nejsou spojeny pouze s polymerními systémy a často přesahují rámec standardních materiálových věd. Příkladem může být použití těchto metod ve farmacii, lékařských vědách, systematické analýze životního prostředí nebo třeba právě v potravinářství. Mimo komplexní a rychlé analýzy nabízí metody termické analýzy také možnost simulace a optimalizace zpracovatelských postupů.

Jak se k tomu staví Hitachi

Hitachi, jakožto technologický leader, tuto skutečnost chápe a nabízí řadu aplikačních a technologických řešení v oblasti potravin. Velkou výhodou je, že získaná informace je z hlediska složení a interakcí jednotlivých analytů komplexní a díky připojitelným spektrálním technikám i chemicky specifická. Nasazení právě spektrálních technik a pokročilé analýzy obrazu činí z metod DSC a STA výkonné nástroje.

Pragolab: Vaříme s termickou analýzouPragolab: Vaříme s termickou analýzou

Uzenářské a masné výrobky

Metody DSC (diferenční srovnávací kalorimetrie) lze s výhodou použít ke studiu složení masných výrobků z hlediska vody, tuků a proteinů a jejich chování v teplotním profilu dalšího zpracování. Tento výrobek byl tedy rozmrazen a je dostatečně tepelně zpracován. K potvrzení analýzy bylo provedeno následující měření.

Pragolab: Vaříme s termickou analýzou - Obr. 2 Uzenářské a masné výrobky.Pragolab: Vaříme s termickou analýzou - Obr. 2 Uzenářské a masné výrobky.

Pragolab: Vaříme s termickou analýzou - Obr. 3 Uzenářské a masné výrobkyPragolab: Vaříme s termickou analýzou - Obr. 3 Uzenářské a masné výrobky

Původ a termální historie potravin

Lokální podmínky výroby a zpracování potravin determinují jejich chování při DSC měření. Jednoduchou a levnou metodou lze tak sledovat např. změny na straně dodavatele nebo reflektovat dietní požadavky zákazníků.

Zde uvádíme příklad rýže, kde hlavní měřenou složkou je obsah a stupeň želatinace škrobu.

Pragolab: Vaříme s termickou analýzou - Obr. 4 Původ a termální historie potravin (rýže)Pragolab: Vaříme s termickou analýzou - Obr. 4 Původ a termální historie potravin (rýže)

Pragolab: Vaříme s termickou analýzou - Obr. 5 Původ a termální historie potravin (rýže)Pragolab: Vaříme s termickou analýzou - Obr. 5 Původ a termální historie potravin (rýže)

Dva endotermní píky u měření (A) znamenají obsah škrobu 20% amylóza a 80% amylopektin. U předvařené rýže, která již prošla částečnou želatinací je pík jen u 53°C. U vzorku (C) není želatinace patrná vůbec díky metodě zpracování a zmražení. 

Oxidativní stabilita chipsů a instantních jídel

Použití různých typů olejů do chipsů a instantních jídel do jisté míry určuje jejich stabilitu. Údaj o stabilitě je důležitý pro určení skladování a trvanlivosti. Při zvažování kompozice výrobku nebo při hodnocení jejich stability je metoda STA (simultánní DSC a TGA termogravimetrická analýza) rychlou a snadnou metodou.

Vzorky se skladují při laboratorní teplotě určitý počet dní a poté se měří v otevřené vzorkovnici za přítomnosti vzduchu při 150°C. Ukazatelem je čas, kdy nastane exotermní pík znamenající degradaci vzorku.

Pragolab: Vaříme s termickou analýzou - Obr. 6 Oxidativní stabilita chipsů a instantních jídelPragolab: Vaříme s termickou analýzou - Obr. 6 Oxidativní stabilita chipsů a instantních jídel

Z hlediska oxidativní stability je nejstabilnější palmový olej, i když je třeba vzít v potaz environmentální aspekty jeho výroby. Stejným způsobem byly měřeny i výrobky. 

Pragolab: Vaříme s termickou analýzou - Obr. 7 Oxidativní stabilita chipsů a instantních jídelPragolab: Vaříme s termickou analýzou - Obr. 7 Oxidativní stabilita chipsů a instantních jídel

Pragolab: Vaříme s termickou analýzou - Obr. 8 Oxidativní stabilita chipsů a instantních jídelPragolab: Vaříme s termickou analýzou - Obr. 8 Oxidativní stabilita chipsů a instantních jídel

Nejstabilnějším výrobkem byly chipsy, a to díky použití palmového oleje a stabilizátorů. Značný rozdíl stability u instantních nudlí mezi 0 a 7 dny je zřejmě i díky balení v inertní atmosféře.

Toxicita obalů potravin

Smršťovací a jiné fólie jsou dnes běžnou součástí balení potravin a jsou velmi oblíbené díky nízké hmotnosti a ceně. Některé však mohou při nevhodném použití, např. ohřevu zabalených potravin, uvolňovat nebezpečné látky. Metoda STA ve spojení s GC-MS nám snadno řekne za jakých teplot k tomu dochází.

Pragolab: Vaříme s termickou analýzou - Obr. 9 Toxicita obalů potravinPragolab: Vaříme s termickou analýzou - Obr. 9 Toxicita obalů potravin

Pragolab: Vaříme s termickou analýzou - Obr. 10 Toxicita obalů potravinPragolab: Vaříme s termickou analýzou - Obr. 10 Toxicita obalů potravin

Závěrem

Společnost Pragolab úspěšně dodává a servisně i aplikačně podporuje moderní termické analyzátory japonské značky Hitachi. Tyto přístroje vykazují značnou univerzálnost a bohatost získané informace, která má své uplatnění také na poli analýzy potravin. Avšak jedná se o stále ne zcela prozkoumanou oblast s vysokým potenciálem.

Pro více informací kontaktujte Jaroslava Kolejku na [email protected].

Pragolab
LinkedIn Logo
 

Mohlo by Vás zajímat

PURELAB® Chorus 1 Complete - Revoluce v ultračisté laboratorní vodě

Ostatní
| 2025 | ELGA LabWater
Instrumentace
Laboratorní přístroje
Výrobce
ELGA LabWater
Zaměření
Ostatní

Od servisu k výzkumu: Vznik nového ČR centra udržitelné analytické instrumentace a náhradních dílů

Prezentace
| 2025 | LabRulez (Škola MS)
Instrumentace
Ostatní
Výrobce
Ostatní
Zaměření
Ostatní

Determination of Toxic Elements in Chilli Powder using Shimadzu ICPMS-2050

Postery
| 2025 | Shimadzu (AOAC)
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Screening Analysis of Trace Heavy Metals in Powdered Milk

Postery
| 2025 | Shimadzu (AOAC)
Instrumentace
X-ray
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Content Analysis of Heavy Metals in Soil by ICP-MS

Aplikace
| 2025 | Shimadzu
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Odborníci z přírodovědecké fakulty pomáhají s obnovou sloupu Nejsvětější Trojice
Článek | Věda a výzkum

Odborníci z přírodovědecké fakulty pomáhají s obnovou sloupu Nejsvětější Trojice

Vědci z Přírodovědecké fakulty UP pomáhají s obnovou olomouckého sloupu Nejsvětější Trojice. Chemici, fyzici a geoinformatikové analyzují zlacené části a vytvářejí 3D model pro restaurátory.
Univerzita Palackého v Olomouci
tag
share
more
Nalezení správné techniky pro bezproblémovou elementární analýzu ve vaší laboratoři
Článek | Produkt

Nalezení správné techniky pro bezproblémovou elementární analýzu ve vaší laboratoři

Jak zvolit správnou techniku pro elementární analýzu? Přehled principů ICP-OES a ICP-MS vysvětluje rozdíly v citlivosti, rozsahu, robustnosti a typických laboratorních aplikacích.
Pragolab
tag
share
more
Program 13. České konference hmotnostní spektrometrie 2025 a 11. Neformálního proteomického setkání
Článek | Nejbližší akce

Program 13. České konference hmotnostní spektrometrie 2025 a 11. Neformálního proteomického setkání

Třináctý ročník konference České společnosti pro hmotnostní spektrometrii (CMSC 2025) a jedenácté Neformální proteomické setkání proběhnou 19.–21. listopadu v Českých Budějovicích.
Česká společnost pro hmotnostní spektrometrii
tag
share
more
Vědci z ÚOCHB zásadně zrychlili a zlevnili výrobu „kvantových“ nanodiamantů
Článek | Věda a výzkum

Vědci z ÚOCHB zásadně zrychlili a zlevnili výrobu „kvantových“ nanodiamantů

Tým Dr. Petra Cíglera z ÚOCHB vyvinul metodu PTQ, která během čtyř minut vytváří svítivá kvantová centra v nanodiamantech. Proces je tisíckrát rychlejší a umožňuje průmyslovou výrobu kvalitních nanosenzorů.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
tag
share
more
 

Mohlo by Vás zajímat

PURELAB® Chorus 1 Complete - Revoluce v ultračisté laboratorní vodě

Ostatní
| 2025 | ELGA LabWater
Instrumentace
Laboratorní přístroje
Výrobce
ELGA LabWater
Zaměření
Ostatní

Od servisu k výzkumu: Vznik nového ČR centra udržitelné analytické instrumentace a náhradních dílů

Prezentace
| 2025 | LabRulez (Škola MS)
Instrumentace
Ostatní
Výrobce
Ostatní
Zaměření
Ostatní

Determination of Toxic Elements in Chilli Powder using Shimadzu ICPMS-2050

Postery
| 2025 | Shimadzu (AOAC)
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Screening Analysis of Trace Heavy Metals in Powdered Milk

Postery
| 2025 | Shimadzu (AOAC)
Instrumentace
X-ray
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Content Analysis of Heavy Metals in Soil by ICP-MS

Aplikace
| 2025 | Shimadzu
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Odborníci z přírodovědecké fakulty pomáhají s obnovou sloupu Nejsvětější Trojice
Článek | Věda a výzkum

Odborníci z přírodovědecké fakulty pomáhají s obnovou sloupu Nejsvětější Trojice

Vědci z Přírodovědecké fakulty UP pomáhají s obnovou olomouckého sloupu Nejsvětější Trojice. Chemici, fyzici a geoinformatikové analyzují zlacené části a vytvářejí 3D model pro restaurátory.
Univerzita Palackého v Olomouci
tag
share
more
Nalezení správné techniky pro bezproblémovou elementární analýzu ve vaší laboratoři
Článek | Produkt

Nalezení správné techniky pro bezproblémovou elementární analýzu ve vaší laboratoři

Jak zvolit správnou techniku pro elementární analýzu? Přehled principů ICP-OES a ICP-MS vysvětluje rozdíly v citlivosti, rozsahu, robustnosti a typických laboratorních aplikacích.
Pragolab
tag
share
more
Program 13. České konference hmotnostní spektrometrie 2025 a 11. Neformálního proteomického setkání
Článek | Nejbližší akce

Program 13. České konference hmotnostní spektrometrie 2025 a 11. Neformálního proteomického setkání

Třináctý ročník konference České společnosti pro hmotnostní spektrometrii (CMSC 2025) a jedenácté Neformální proteomické setkání proběhnou 19.–21. listopadu v Českých Budějovicích.
Česká společnost pro hmotnostní spektrometrii
tag
share
more
Vědci z ÚOCHB zásadně zrychlili a zlevnili výrobu „kvantových“ nanodiamantů
Článek | Věda a výzkum

Vědci z ÚOCHB zásadně zrychlili a zlevnili výrobu „kvantových“ nanodiamantů

Tým Dr. Petra Cíglera z ÚOCHB vyvinul metodu PTQ, která během čtyř minut vytváří svítivá kvantová centra v nanodiamantech. Proces je tisíckrát rychlejší a umožňuje průmyslovou výrobu kvalitních nanosenzorů.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
tag
share
more
 

Mohlo by Vás zajímat

PURELAB® Chorus 1 Complete - Revoluce v ultračisté laboratorní vodě

Ostatní
| 2025 | ELGA LabWater
Instrumentace
Laboratorní přístroje
Výrobce
ELGA LabWater
Zaměření
Ostatní

Od servisu k výzkumu: Vznik nového ČR centra udržitelné analytické instrumentace a náhradních dílů

Prezentace
| 2025 | LabRulez (Škola MS)
Instrumentace
Ostatní
Výrobce
Ostatní
Zaměření
Ostatní

Determination of Toxic Elements in Chilli Powder using Shimadzu ICPMS-2050

Postery
| 2025 | Shimadzu (AOAC)
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Screening Analysis of Trace Heavy Metals in Powdered Milk

Postery
| 2025 | Shimadzu (AOAC)
Instrumentace
X-ray
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Content Analysis of Heavy Metals in Soil by ICP-MS

Aplikace
| 2025 | Shimadzu
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Odborníci z přírodovědecké fakulty pomáhají s obnovou sloupu Nejsvětější Trojice
Článek | Věda a výzkum

Odborníci z přírodovědecké fakulty pomáhají s obnovou sloupu Nejsvětější Trojice

Vědci z Přírodovědecké fakulty UP pomáhají s obnovou olomouckého sloupu Nejsvětější Trojice. Chemici, fyzici a geoinformatikové analyzují zlacené části a vytvářejí 3D model pro restaurátory.
Univerzita Palackého v Olomouci
tag
share
more
Nalezení správné techniky pro bezproblémovou elementární analýzu ve vaší laboratoři
Článek | Produkt

Nalezení správné techniky pro bezproblémovou elementární analýzu ve vaší laboratoři

Jak zvolit správnou techniku pro elementární analýzu? Přehled principů ICP-OES a ICP-MS vysvětluje rozdíly v citlivosti, rozsahu, robustnosti a typických laboratorních aplikacích.
Pragolab
tag
share
more
Program 13. České konference hmotnostní spektrometrie 2025 a 11. Neformálního proteomického setkání
Článek | Nejbližší akce

Program 13. České konference hmotnostní spektrometrie 2025 a 11. Neformálního proteomického setkání

Třináctý ročník konference České společnosti pro hmotnostní spektrometrii (CMSC 2025) a jedenácté Neformální proteomické setkání proběhnou 19.–21. listopadu v Českých Budějovicích.
Česká společnost pro hmotnostní spektrometrii
tag
share
more
Vědci z ÚOCHB zásadně zrychlili a zlevnili výrobu „kvantových“ nanodiamantů
Článek | Věda a výzkum

Vědci z ÚOCHB zásadně zrychlili a zlevnili výrobu „kvantových“ nanodiamantů

Tým Dr. Petra Cíglera z ÚOCHB vyvinul metodu PTQ, která během čtyř minut vytváří svítivá kvantová centra v nanodiamantech. Proces je tisíckrát rychlejší a umožňuje průmyslovou výrobu kvalitních nanosenzorů.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
tag
share
more
 

Mohlo by Vás zajímat

PURELAB® Chorus 1 Complete - Revoluce v ultračisté laboratorní vodě

Ostatní
| 2025 | ELGA LabWater
Instrumentace
Laboratorní přístroje
Výrobce
ELGA LabWater
Zaměření
Ostatní

Od servisu k výzkumu: Vznik nového ČR centra udržitelné analytické instrumentace a náhradních dílů

Prezentace
| 2025 | LabRulez (Škola MS)
Instrumentace
Ostatní
Výrobce
Ostatní
Zaměření
Ostatní

Determination of Toxic Elements in Chilli Powder using Shimadzu ICPMS-2050

Postery
| 2025 | Shimadzu (AOAC)
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Screening Analysis of Trace Heavy Metals in Powdered Milk

Postery
| 2025 | Shimadzu (AOAC)
Instrumentace
X-ray
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Content Analysis of Heavy Metals in Soil by ICP-MS

Aplikace
| 2025 | Shimadzu
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Odborníci z přírodovědecké fakulty pomáhají s obnovou sloupu Nejsvětější Trojice
Článek | Věda a výzkum

Odborníci z přírodovědecké fakulty pomáhají s obnovou sloupu Nejsvětější Trojice

Vědci z Přírodovědecké fakulty UP pomáhají s obnovou olomouckého sloupu Nejsvětější Trojice. Chemici, fyzici a geoinformatikové analyzují zlacené části a vytvářejí 3D model pro restaurátory.
Univerzita Palackého v Olomouci
tag
share
more
Nalezení správné techniky pro bezproblémovou elementární analýzu ve vaší laboratoři
Článek | Produkt

Nalezení správné techniky pro bezproblémovou elementární analýzu ve vaší laboratoři

Jak zvolit správnou techniku pro elementární analýzu? Přehled principů ICP-OES a ICP-MS vysvětluje rozdíly v citlivosti, rozsahu, robustnosti a typických laboratorních aplikacích.
Pragolab
tag
share
more
Program 13. České konference hmotnostní spektrometrie 2025 a 11. Neformálního proteomického setkání
Článek | Nejbližší akce

Program 13. České konference hmotnostní spektrometrie 2025 a 11. Neformálního proteomického setkání

Třináctý ročník konference České společnosti pro hmotnostní spektrometrii (CMSC 2025) a jedenácté Neformální proteomické setkání proběhnou 19.–21. listopadu v Českých Budějovicích.
Česká společnost pro hmotnostní spektrometrii
tag
share
more
Vědci z ÚOCHB zásadně zrychlili a zlevnili výrobu „kvantových“ nanodiamantů
Článek | Věda a výzkum

Vědci z ÚOCHB zásadně zrychlili a zlevnili výrobu „kvantových“ nanodiamantů

Tým Dr. Petra Cíglera z ÚOCHB vyvinul metodu PTQ, která během čtyř minut vytváří svítivá kvantová centra v nanodiamantech. Proces je tisíckrát rychlejší a umožňuje průmyslovou výrobu kvalitních nanosenzorů.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
tag
share
more
Další projekty
GCMS
LCMS
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.