Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Česká televize
Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.
Pixabay

Pixabay

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí. Stát je ale nemonitoruje. Ukázaly to dnes zveřejněné výsledky ročního výzkumu sdružení Arnika a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT). Vědci analyzovali 72 různých druhů ryb a 32 vzorků sedimentů. Největší koncentrace nebezpečných látek se našly na řece Bílině v Ústí nad Labem, na Lužické Nise v Liberci nebo na Vltavě poblíž Prahy. Největší zdravotní rizika představují ryby ze spodních toků řek. Do styku s nimi přicházejí hlavně sportovní rybáři, kteří chycené ryby často sní. Ryby se ale přemísťují, a tak se kontaminované kusy dostanou třeba i do horských oblastí, kde by je čekal málokdo.

V rybách účastníci projektu odhalili perfluorované látky (PFC) a bromované zpomalovače hoření v každém kuse. Vliv těchto látek na zdraví přitom ještě nebyl dostatečně prozkoumán. Zpomalovače hoření se přidávají například do elektroniky nebo koberců. „Hlavně mohou negativně ovlivnit funkci štítné žlázy. Mluví se i o negativních účincích na mechanismus nervových přenosů a jsou i studie, které zkoumají karcinogenní efekty,“ řekla ČT Jana Hajšlová z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT. Nejvyšší hodnoty nebezpečných látek se naměřily především u cejnů, pstruhů, okounů nebo plotic. Po konzumaci takových ryb mohou chemikálie zůstat v těle třeba i deset let.

Výsledky studie předá Arnika ministerstvu životního prostředí s požadavkem na rozšíření monitoringu látek. Expert sdružení Jindřich Petrlík řekl, že Arnika použije analýzu i při mezinárodní diskusi o rozšíření stockholmské úmluvy o omezování výroby toxických látek. Problém podle něj tkví mimo jiné v řadě výjimek z úmluvy, které umožňují používání některých nebezpečných sloučenin. U některých látek zakázaných ve výrobě například úmluva formou výjimky umožňuje recyklaci, takže stále zůstávají v oběhu.

Studie zjistila vyšší maximální koncentraci PFC ve vzorcích ryb v porovnání se studiemi z minulých let. „Důvodem může být výběr lokalit, kdy byly vybírány oblasti, v jejichž blízkosti se nachází chemické nebo jiné továrny nebo spalovny nebezpečného odpadu, které mohou být zdrojem těchto kontaminantů,“ uvedla Jana Pulklabová z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT v Praze. Při porovnání hladin PFC v sedimentech z řek se studiemi provedenými v jiných státech patří tyto nálezy spíše k nižším a průměrným.

Česká televize
 

Mohlo by Vás zajímat

Characterization of carbon materials with Raman spectroscopy

Instrumentace
RAMAN Spektrometrie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Materiálová analýza

Speciation of Iron in Lithium Iron Phosphate (LFP) Cathode Material by LC-ICP-MS

Instrumentace
HPLC, ICP/MS, Speciační analýza
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie, Materiálová analýza

Analysis of Elemental Impurities in Lithium-Ion Battery Electrolyte Solvents by ICP-MS

Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie, Materiálová analýza

Void Analysis and Shape Analysis of Automobile Inverter Components with X-Ray CT System

Instrumentace
X-ray
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Materiálová analýza

Jak rychle najít ty správné informace od Altium International (Portály LabRulezICPMS)

Instrumentace
ICP/MS, ICP/OES, AAS, ICP/MS/MS, MP/ICP-AES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
---
 

Podobné články


Rozhovor | Potraviny

Určit lokality, kde jsou ryby nejvíce kontaminované, je prý hodně složité - 7. února

Úterní poradna Dvojky patřila novému způsobu zkoumání toxicity ryb. Hostem byla Lucie Drábová z Ústavu chemie a analýzy potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha.

Článek | Životní prostředí

Stockholmská úmluva o perzistentních organických polutantech slaví dvacet let a ČR s ní

Jak se 20 let od svého podpisu osvědčila tato mezinárodní smlouva v omezování výroby a použití perzistentních organických polutantů, tzv. POPs?

Článek | Rozhovor

Zdrojem znečištění pro naše těla jsou třeba počítače, s nimiž pracujeme, vysvětluje vědkyně Klánová

Jak nás ovlivňují chemické látky v našem okolí, zkoumá brněnské centrum Recetox Přírodovědecké fakulty Masarykovy Univerzity.
 

Podobné články


Rozhovor | Potraviny

Určit lokality, kde jsou ryby nejvíce kontaminované, je prý hodně složité - 7. února

Úterní poradna Dvojky patřila novému způsobu zkoumání toxicity ryb. Hostem byla Lucie Drábová z Ústavu chemie a analýzy potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha.

Článek | Životní prostředí

Stockholmská úmluva o perzistentních organických polutantech slaví dvacet let a ČR s ní

Jak se 20 let od svého podpisu osvědčila tato mezinárodní smlouva v omezování výroby a použití perzistentních organických polutantů, tzv. POPs?

Článek | Rozhovor

Zdrojem znečištění pro naše těla jsou třeba počítače, s nimiž pracujeme, vysvětluje vědkyně Klánová

Jak nás ovlivňují chemické látky v našem okolí, zkoumá brněnské centrum Recetox Přírodovědecké fakulty Masarykovy Univerzity.
 

Podobné články


Rozhovor | Potraviny

Určit lokality, kde jsou ryby nejvíce kontaminované, je prý hodně složité - 7. února

Úterní poradna Dvojky patřila novému způsobu zkoumání toxicity ryb. Hostem byla Lucie Drábová z Ústavu chemie a analýzy potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha.

Článek | Životní prostředí

Stockholmská úmluva o perzistentních organických polutantech slaví dvacet let a ČR s ní

Jak se 20 let od svého podpisu osvědčila tato mezinárodní smlouva v omezování výroby a použití perzistentních organických polutantů, tzv. POPs?

Článek | Rozhovor

Zdrojem znečištění pro naše těla jsou třeba počítače, s nimiž pracujeme, vysvětluje vědkyně Klánová

Jak nás ovlivňují chemické látky v našem okolí, zkoumá brněnské centrum Recetox Přírodovědecké fakulty Masarykovy Univerzity.
 

Podobné články


Rozhovor | Potraviny

Určit lokality, kde jsou ryby nejvíce kontaminované, je prý hodně složité - 7. února

Úterní poradna Dvojky patřila novému způsobu zkoumání toxicity ryb. Hostem byla Lucie Drábová z Ústavu chemie a analýzy potravin Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha.

Článek | Životní prostředí

Stockholmská úmluva o perzistentních organických polutantech slaví dvacet let a ČR s ní

Jak se 20 let od svého podpisu osvědčila tato mezinárodní smlouva v omezování výroby a použití perzistentních organických polutantů, tzv. POPs?

Článek | Rozhovor

Zdrojem znečištění pro naše těla jsou třeba počítače, s nimiž pracujeme, vysvětluje vědkyně Klánová

Jak nás ovlivňují chemické látky v našem okolí, zkoumá brněnské centrum Recetox Přírodovědecké fakulty Masarykovy Univerzity.