Jsou uzeniny stejně nebezpečné jako tabák nebo azbest? Odpovídá Jana Hajšlová

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Český rozhlas/Terezie Jirásková
Do uzenin se přidává uzenářská sůl neboli dusitan sodný. Odborníci ho považují za zdraví nebezpečný. Kvůli označení „karcinogenní“ se uzeniny ocitly ve stejné skupině jako tabák a azbest.
Pixabay

Pixabay

Do uzenin se přidává uzenářská sůl neboli dusitan sodný. Odborníci v oblasti výživy ho považují za zdraví nebezpečný. Mají pravdu?

Uzeniny se díky označení karcinogenní ocitly ve stejné skupině jako tabák, nebo azbest. Budou muset být balíčky slaniny a párků označeny podobnými nápisy jako cigarety? Existují vůbec zdravé uzeniny? Jaká potravina je bezpečná?

Pestrou a nejednostrannou stravu pokládá prof. Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin, za zásadaní. Informaci o karcinogennosti uzenin, kterou před časem přinesla zpráva Světové zdravotnické organizace, nechce v žádném případě bagatelizovat, na druhé straně ale ani nepřeceňovat.

Za zdraví nebezpečný bývá pokládán i dusitan sodný. Jako základní důvody, proč je dusitan sodný součástí uzenářské soli, uvádí Jana Hajšlová dvě jeho vlastnosti. První je ochrana výrobku před rozvojem patogenní mikroflóry včetně botulotoxinu, který - pokud je obsažen v potravinách - může mít i smrtelné dopady. Druhou, diskutabilnější, funkcí je stabilizace barviva mioglobin.

Hostem pořadu Studio Leonardo v pondělí 16. listopadu 2015 byla vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin prof. Jana Hajšlová, moderátorem Jan Burda.

Český rozhlas
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of Elemental Impurities in Lithium Iron Phosphate Cathode Materials for LIBs by ICP-OES

Instrumentace
ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie, Materiálová analýza

Monitoring of Adhesive Curing using Time Course Measurement with FTIR Spectroscopy

Instrumentace
FTIR Spektroskopie
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Materiálová analýza

Škola MS: Portály LabRulez: Jak se stát jejich součástí a vyhledávat informace

Instrumentace
---
Výrobce
---
Zaměření
---

Advancing Research of Lithium-Ion Batteries Using the Agilent Cary 630 FTIR Spectrometer

Instrumentace
FTIR Spektroskopie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Materiálová analýza

Determination of Brix, fructose, glucose, and sucrose with NIRS

Instrumentace
NIR Spektroskopie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články


Článek | Potraviny

Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.

Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.

Článek | Osobnosti

Ženy v chemii - výběr 35 rozhovorů s našimi vědkyněmi

Dnešní den je svátek všech vědkyň v našem oboru, kterých příběhy Vám pravidelně přinášíme. Jsou jedinečné, šikovné, dravé a musely se prosadit ve světě s větším zastoupením můžu.
 

Podobné články


Článek | Potraviny

Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.

Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.

Článek | Osobnosti

Ženy v chemii - výběr 35 rozhovorů s našimi vědkyněmi

Dnešní den je svátek všech vědkyň v našem oboru, kterých příběhy Vám pravidelně přinášíme. Jsou jedinečné, šikovné, dravé a musely se prosadit ve světě s větším zastoupením můžu.
 

Podobné články


Článek | Potraviny

Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.

Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.

Článek | Osobnosti

Ženy v chemii - výběr 35 rozhovorů s našimi vědkyněmi

Dnešní den je svátek všech vědkyň v našem oboru, kterých příběhy Vám pravidelně přinášíme. Jsou jedinečné, šikovné, dravé a musely se prosadit ve světě s větším zastoupením můžu.
 

Podobné články


Článek | Potraviny

Analýza VŠCHT: Ryby obsahují zpomalovače hoření a další rizikové látky

Usazeniny i ryby v českých řekách obsahují bromované zpomalovače hoření a další rizikové látky, které dlouho přetrvávají v životním prostředí.

Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.

Článek | Osobnosti

Ženy v chemii - výběr 35 rozhovorů s našimi vědkyněmi

Dnešní den je svátek všech vědkyň v našem oboru, kterých příběhy Vám pravidelně přinášíme. Jsou jedinečné, šikovné, dravé a musely se prosadit ve světě s větším zastoupením můžu.