Furan v kávových nápojích | LabRulez ICPMS

Furan v kávových nápojích

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Informační centrum bezpečnosti potravin
Analýza a hodnocení rizika furanu v kávových nápojích, které jsou velmi oblíbené mezi dospívajícími.
Pixabay

Pixabay

Analýza a hodnocení rizika furanu v kávových nápojích, které jsou velmi oblíbené mezi dospívajícími.

Furan je bezbarvá kapalina s těkavým zápachem, vysoce lipofilní a nestálá, jeho bod varu je 31°C. Mezinárodní agenda pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí Světové zdravotnické organizace (WHO), klasifikuje furan jako možný karcinogen pro člověka.

Na základě několika výzkumů bylo zjištěno že, zelená kávová zrna obsahují pouze stopy furanu, zatímco pražená kávová zrna vykazovala nejvyšší koncentraci ze všech testovaných kávových produktů. Tento údaj potvrzuje, že furan se vytváří během procesu pražení kávových zrn. Jeho množství je však ovlivněno některými dalšími výrobními kroky, např. mletí kávy může snížit jeho obsah.

I samotný konzument může vařením kávy snížit koncentraci furanu, jeho nejnižší množství bylo zaznamenáno v instantní kávě a v kávě připravené klasickým domácím přístrojem na vaření kávy. Naopak nejvíce furanu bylo zaznamenáno v kávě z automatů. Důvodem může být uzavřený prostor k přípravě a vyšší poměr kávového prášku a vody, kdy je nápoj méně ředěn.

Kvůli rostoucí popularitě kávových nápojů u mladistvých bylo úkolem jedné studie analyzovat obsah furanu v těchto produktech a odhadnout riziko, které může furan způsobit. Byly zkoumány tři různé druhy kávových nápojů: káva k přímé spotřebě „ready to drink“, tj. průmyslově vyrobené a balené produkty dostupné v plechovkách nebo v plastových obalech, dále instantní káva (rozpustná káva v prášku) a káva připravená v řetězcích automatů.

Furan byl analyzován podle metody americké společnosti Food and Drug Administration (USFDA), která využívá techniku plynové chromatografie a hmotnostní spektrometrie. Nejnižší koncentrace furanu byla nalezena v kategorii instantní kávy s průměrnou hodnotou 4,6 µg/kg, v kategorii kávy k přímé spotřeby byly naměřeny hodnoty s průměrem 41,3 µg/kg a nejvíce furanu bylo zjištěno u produktů pocházejících z kávových řetězců, tyto hodnoty se pohybovaly okolo 100,5 µg/kg. Z toho vyplývá, že dospívající jsou nejvíce vystavováni furanu konzumací kávy z automatů a nejméně prostřednictvím instantní kávy.

Informační Centrum Bezpečnosti Potravin
 

Mohlo by Vás zajímat

Characterization of Fluoropolymers Using FTIR and TG-DTA to Support the Growth of 5G

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
FTIR Spektroskopie, Thermal analysis
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Materiálová analýza

Determination of Ultratrace Impurities in Semiconductor Photoresist Using ICP-MS/MS

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS, ICP/MS/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Polovodiče

Lithium Content in Pegmatite Ores: Fast and Easy Analysis by Flame AAS

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
AAS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

WCPS: High Accuracy Standard Addition ICP-MS Analysis of Elemental Impurities in Electrolyte Used for Lithium-Ion Batteries

Postery
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie

WCPS: Determination of Heavy Metals and Nutrient Elements in Alternative Protein Foods Using ICP-MS

Postery
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Agilent Technologies, CEM
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Množství selenu v chlebu

Studie zabývající se obsahem selenu v chlebu a možnými vlivy na zdravotní stav v závislosti na jeho množství.
 

Mohlo by Vás zajímat

Characterization of Fluoropolymers Using FTIR and TG-DTA to Support the Growth of 5G

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
FTIR Spektroskopie, Thermal analysis
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Materiálová analýza

Determination of Ultratrace Impurities in Semiconductor Photoresist Using ICP-MS/MS

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS, ICP/MS/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Polovodiče

Lithium Content in Pegmatite Ores: Fast and Easy Analysis by Flame AAS

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
AAS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

WCPS: High Accuracy Standard Addition ICP-MS Analysis of Elemental Impurities in Electrolyte Used for Lithium-Ion Batteries

Postery
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie

WCPS: Determination of Heavy Metals and Nutrient Elements in Alternative Protein Foods Using ICP-MS

Postery
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Agilent Technologies, CEM
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Množství selenu v chlebu

Studie zabývající se obsahem selenu v chlebu a možnými vlivy na zdravotní stav v závislosti na jeho množství.
 

Mohlo by Vás zajímat

Characterization of Fluoropolymers Using FTIR and TG-DTA to Support the Growth of 5G

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
FTIR Spektroskopie, Thermal analysis
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Materiálová analýza

Determination of Ultratrace Impurities in Semiconductor Photoresist Using ICP-MS/MS

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS, ICP/MS/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Polovodiče

Lithium Content in Pegmatite Ores: Fast and Easy Analysis by Flame AAS

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
AAS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

WCPS: High Accuracy Standard Addition ICP-MS Analysis of Elemental Impurities in Electrolyte Used for Lithium-Ion Batteries

Postery
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie

WCPS: Determination of Heavy Metals and Nutrient Elements in Alternative Protein Foods Using ICP-MS

Postery
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Agilent Technologies, CEM
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Množství selenu v chlebu

Studie zabývající se obsahem selenu v chlebu a možnými vlivy na zdravotní stav v závislosti na jeho množství.
 

Mohlo by Vás zajímat

Characterization of Fluoropolymers Using FTIR and TG-DTA to Support the Growth of 5G

Aplikace
| 2023 | Shimadzu
Instrumentace
FTIR Spektroskopie, Thermal analysis
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Materiálová analýza

Determination of Ultratrace Impurities in Semiconductor Photoresist Using ICP-MS/MS

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS, ICP/MS/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Polovodiče

Lithium Content in Pegmatite Ores: Fast and Easy Analysis by Flame AAS

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
AAS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí

WCPS: High Accuracy Standard Addition ICP-MS Analysis of Elemental Impurities in Electrolyte Used for Lithium-Ion Batteries

Postery
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie

WCPS: Determination of Heavy Metals and Nutrient Elements in Alternative Protein Foods Using ICP-MS

Postery
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Agilent Technologies, CEM
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Článek | Potraviny

Množství selenu v chlebu

Studie zabývající se obsahem selenu v chlebu a možnými vlivy na zdravotní stav v závislosti na jeho množství.
Další projekty
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.