ICPMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.
Autor
SHIMADZU Handels GmbH - organizační složka
SHIMADZU Handels GmbH - organizační složka
Naším posláním je šířit informace o produktech firmy Shimadzu v oblasti instrumentálních analytických přístrojů, přístrojů pro testování materiálů a speciálních přístrojů pro life science, jejich prodej a následně - instalace, zaškolení, záruční a pozáruční servis, ověřování a validace a aplikační podpora.
Tagy
Článek
Aplikace
Video
LinkedIn Logo

Kvantifikace podobností dvou kávových produktů pomocí GC/MS a EDXRF

Čt, 31.10.2024
| Originální článek z: Shimadzu/Yuki Nakagawa/Hirokazu Moriya
Tento aplikační list popisuje porovnání dvou typů kávových zrn pomocí SPME-GC/MS analýzy a analýzy prvků (disperzní rentgenová fluorescenční spektrometrie)
Video placeholder
  • Foto: Shimadzu: Kvantifikace podobností dvou kávových produktů pomocí GC/MS a EDXRF
  • Video: Shimadzu Scientific Instruments: GCMS Smart Database Operation
  • Pomocí GC/MS databáze Smart Aroma Database™ lze v režimu MRM detekovat stopové aromatické složky, které jsou v režimu skenu obtížně zjistitelné.
  • EDX lze použít k analýze minerálů v potravinách buď v jejich původní podobě, nebo jednoduchou přípravou vzorku.

Káva hraje důležitou roli jako nápoj. Kávová zrna se pěstují především v jihoamerických zemích, jako je Brazílie a Kolumbie, kde jsou vysoce kvalitní kávová zrna pěstována v teplém podnebí a s bohatými srážkami. Země, které kávu konzumují, se výrazně liší od zemí, které ji produkují. V západních zemích je kávová kultura velmi rozvinutá a oblíbený je široký sortiment kávových produktů (např. tmavě pražená káva, či latte). Pro spotřebitele je důležité zajistit kvalitu kávových zrn jak v místě produkce, tak i v zemích, kde jsou konzumována, a to napříč zeměpisnými a kulturními rozdíly.

Pro zlepšení kvality a potravinové bezpečnosti kávových zrn by se kromě analýzy textury, chuti a vůně měla provádět i prvková analýza. Ačkoli kávová zrna obsahují pouze stopová množství prvků, jejich negativní vliv může být značný. Ať už se jedná o zdraví konzumentů, či technologické zpracování zrn. Například pokud je v kávových zrnech vysoký obsah železa, mohou snadno oxidovat a zhoršovat tak chuť finálního produktu. Také příliš mnoho zinku a mědi může mít při konzumaci negativní vliv na organismus. Toxické kadmium se snadno vstřebává z půdy a vody rostlinami, jako jsou kávovníky, a pokud se po požití nahromadí v těle, může způsobit zdravotní rizika. Při kontaktu kovových nádob a technologických prvků v různých stupních zpracování s kávovými zrny mohou ionty kovů měnit chuť a kvalitu kávy. Z tohoto důvodu je důležité pravidelně kontrolovat prvky obsažené v zrnkové kávě, aby bylo zajištěno, že splňují bezpečnostní normy.

Tento aplikační list představuje dva typy komerčně dostupných kávových zrn, které byly měřeny pomocí energetického disperzního rentgenového fluorescenčního spektrometru EDX-7200 a hmotnostního spektrometru ve spojení s plynovým chromatografem GCMS-TQ8040 NX vybaveného přístrojem AOC-6000 Plus (obr. 1).

Shimadzu: AN 01-00748-EN - Obrázek 1Shimadzu: AN 01-00748-EN - Obrázek 1

Experimentální část

Dva druhy komerčních kávových zrn extrahovány pomocí SPME. 476 látek bylo identifikováno pomocí Smart Aroma Database pro analýzu aromat a vůní. 502 látek, včetně aminokyselin, mastných kyselin, organických kyselin a cukrů bylo detekováno GC/MS stanovením s využitím Smart Metabolites Database Ver.2 a příručky pro přípravu vzorku v analýze aromat a vůní. Pomocí EDXRF byla provedena analýzu prvků za podmínek popsaných v tabulce 1 a kvantitativní hodnoty byly vypočteny metodou FP.

Protože každé měření bylo provedeno s n=1, bylo porovnání vzorků provedeno místo vícerozměrných metod, analýzou hlavních komponent (PCA) a vulkanického grafu.

Shimadzu: AN 01-00748-EN - Tabulka 1.jpgShimadzu: AN 01-00748-EN - Tabulka 1.jpg

Výsledky a diskuze

Ve vzorcích kávových zrn (A a B) byly zjištěny srovnatelné sloučeniny a prvky ve všech poprvnávaných parametrech, tj. analýza chuťových, aromatických a prvkových komponent (tabulka 2).

Na druhou stranu bylo zjištěno, že kávová zrna B jsou bohatá jak na obsah chuťových tak i aromatických látek.

Shimadzu: AN 01-00748-EN - Tabulka 2.jpgShimadzu: AN 01-00748-EN - Tabulka 2.jpg

Shimadzu: AN 01-00748-EN - Tabulka 3.jpgShimadzu: AN 01-00748-EN - Tabulka 3.jpg

Shimadzu: AN 01-00748-EN - Obrázek 2.jpgShimadzu: AN 01-00748-EN - Obrázek 2.jpg

Zjištěné prvky zahrnovaly minerální látky, jako jsou K, Mg a Z. Škodlivé těžké kovy, jako je As, Pb a Cd, které souvisejí s bezpečností potravin nebyly ve vzorcích detekovány. O Brómu , který byl zjišten v obou vzorcích zrn - o koncentracích 0,2 ppm (vzorek A), resp. 16.1 ppm (vzorek B), je známo, že ovlivňuje chuť a vůni (tabulka. 3, obr. 2). Prvkový brom je zodpovědný za štiplavý zápach vzorku, při začlenění molekul bromu do organických látek, má každá struktura sloučeniny jinou smyslovou percepci. Například bromopropan má sladkou vůni, dibrombenzen má chemický zápach atd. 

Shimadzu: AN 01-00748-EN - Obrázek 3.jpgShimadzu: AN 01-00748-EN - Obrázek 3.jpg

Pro výpočet podobnosti mezi kávovými zrny A a B byla byl použit vzorec uvedený na obr. 3. Bylo zjištěno, že chuť a prvky obsažené v obou typech zrn jsou velmi podobné. Naproti tomu podobnost v chuti byla nízká. Na základě funkčních informací v databázi Smart Aroma Database byly klasifikovány třídy komponentů (sladké nebo hořké) a pro každou třídu byla vypočtena podobnost. Dále bylo zjištěno, že rozdíl mezi skupinami A a B je ve vůni jablek. Kromě toho byly v kávových zrnech A explicitně zjištěn methyl-2 methylbutyrát a methylisovalerát, a to ve vysokém množství (obr. 4). Kromě vůní uvedených na obr. 3 byly identifikovány další smyslové informace, například lesní a skořicové vůně a proto jsme vypočítali podobnost pouze reprezentativních vůní.

Shimadzu: AN 01-00748-EN - Obrázek 4.jpgShimadzu: AN 01-00748-EN - Obrázek 4.jpg

Souhrn

Při multi parametrovém porovnání dvou druhů komerčních vzorků zrnkové kávy pomocí GC/MS a EDXRF bylo v každém vzorku zjištěno méně než 250 látek zodpovědných za chuť, méně než 200 látek zodpovědných za vůni a 14 prvků.

Vícerozměrná analýzu dat (např. analýza hlavních komponent nebo vulkanický graf), která analyzuje vztah mezi více proměnnými pro pochopení vztahy a trendy vyžaduje velké množství dat. V případech, kdy je množství vzorků omezeno (např. n =1 pro dva typy vzorků, jako v tomto případě) je použití víceprvkové analýzy omezeno, avšak další parametry - zejména pak porovnání na základě kvalitativní analýzy a doplňkových senzorických informací v databázi Smart Aroma - mohou poskytnout užitečné informace.

Aplikační list v anglické verzi
Zdroje

Vegetable Juice Evaluation by Particle Analyzer and GC/MS, Aplikační list - 01-00691-EN

SHIMADZU Handels GmbH - organizační složka
LinkedIn Logo
 

Mohlo by Vás zajímat

PURELAB® Chorus 1 Complete - Revoluce v ultračisté laboratorní vodě

Ostatní
| 2025 | ELGA LabWater
Instrumentace
Laboratorní přístroje
Výrobce
ELGA LabWater
Zaměření
Ostatní

Od servisu k výzkumu: Vznik nového ČR centra udržitelné analytické instrumentace a náhradních dílů

Prezentace
| 2025 | LabRulez (Škola MS)
Instrumentace
Ostatní
Výrobce
Ostatní
Zaměření
Ostatní

Determination of Toxic Elements in Chilli Powder using Shimadzu ICPMS-2050

Postery
| 2025 | Shimadzu (AOAC)
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Screening Analysis of Trace Heavy Metals in Powdered Milk

Postery
| 2025 | Shimadzu (AOAC)
Instrumentace
X-ray
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Content Analysis of Heavy Metals in Soil by ICP-MS

Aplikace
| 2025 | Shimadzu
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Odborníci z přírodovědecké fakulty pomáhají s obnovou sloupu Nejsvětější Trojice
Článek | Věda a výzkum

Odborníci z přírodovědecké fakulty pomáhají s obnovou sloupu Nejsvětější Trojice

Vědci z Přírodovědecké fakulty UP pomáhají s obnovou olomouckého sloupu Nejsvětější Trojice. Chemici, fyzici a geoinformatikové analyzují zlacené části a vytvářejí 3D model pro restaurátory.
Univerzita Palackého v Olomouci
tag
share
more
Nalezení správné techniky pro bezproblémovou elementární analýzu ve vaší laboratoři
Článek | Produkt

Nalezení správné techniky pro bezproblémovou elementární analýzu ve vaší laboratoři

Jak zvolit správnou techniku pro elementární analýzu? Přehled principů ICP-OES a ICP-MS vysvětluje rozdíly v citlivosti, rozsahu, robustnosti a typických laboratorních aplikacích.
Pragolab
tag
share
more
Program 13. České konference hmotnostní spektrometrie 2025 a 11. Neformálního proteomického setkání
Článek | Nejbližší akce

Program 13. České konference hmotnostní spektrometrie 2025 a 11. Neformálního proteomického setkání

Třináctý ročník konference České společnosti pro hmotnostní spektrometrii (CMSC 2025) a jedenácté Neformální proteomické setkání proběhnou 19.–21. listopadu v Českých Budějovicích.
Česká společnost pro hmotnostní spektrometrii
tag
share
more
Vědci z ÚOCHB zásadně zrychlili a zlevnili výrobu „kvantových“ nanodiamantů
Článek | Věda a výzkum

Vědci z ÚOCHB zásadně zrychlili a zlevnili výrobu „kvantových“ nanodiamantů

Tým Dr. Petra Cíglera z ÚOCHB vyvinul metodu PTQ, která během čtyř minut vytváří svítivá kvantová centra v nanodiamantech. Proces je tisíckrát rychlejší a umožňuje průmyslovou výrobu kvalitních nanosenzorů.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
tag
share
more
 

Mohlo by Vás zajímat

PURELAB® Chorus 1 Complete - Revoluce v ultračisté laboratorní vodě

Ostatní
| 2025 | ELGA LabWater
Instrumentace
Laboratorní přístroje
Výrobce
ELGA LabWater
Zaměření
Ostatní

Od servisu k výzkumu: Vznik nového ČR centra udržitelné analytické instrumentace a náhradních dílů

Prezentace
| 2025 | LabRulez (Škola MS)
Instrumentace
Ostatní
Výrobce
Ostatní
Zaměření
Ostatní

Determination of Toxic Elements in Chilli Powder using Shimadzu ICPMS-2050

Postery
| 2025 | Shimadzu (AOAC)
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Screening Analysis of Trace Heavy Metals in Powdered Milk

Postery
| 2025 | Shimadzu (AOAC)
Instrumentace
X-ray
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Content Analysis of Heavy Metals in Soil by ICP-MS

Aplikace
| 2025 | Shimadzu
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Odborníci z přírodovědecké fakulty pomáhají s obnovou sloupu Nejsvětější Trojice
Článek | Věda a výzkum

Odborníci z přírodovědecké fakulty pomáhají s obnovou sloupu Nejsvětější Trojice

Vědci z Přírodovědecké fakulty UP pomáhají s obnovou olomouckého sloupu Nejsvětější Trojice. Chemici, fyzici a geoinformatikové analyzují zlacené části a vytvářejí 3D model pro restaurátory.
Univerzita Palackého v Olomouci
tag
share
more
Nalezení správné techniky pro bezproblémovou elementární analýzu ve vaší laboratoři
Článek | Produkt

Nalezení správné techniky pro bezproblémovou elementární analýzu ve vaší laboratoři

Jak zvolit správnou techniku pro elementární analýzu? Přehled principů ICP-OES a ICP-MS vysvětluje rozdíly v citlivosti, rozsahu, robustnosti a typických laboratorních aplikacích.
Pragolab
tag
share
more
Program 13. České konference hmotnostní spektrometrie 2025 a 11. Neformálního proteomického setkání
Článek | Nejbližší akce

Program 13. České konference hmotnostní spektrometrie 2025 a 11. Neformálního proteomického setkání

Třináctý ročník konference České společnosti pro hmotnostní spektrometrii (CMSC 2025) a jedenácté Neformální proteomické setkání proběhnou 19.–21. listopadu v Českých Budějovicích.
Česká společnost pro hmotnostní spektrometrii
tag
share
more
Vědci z ÚOCHB zásadně zrychlili a zlevnili výrobu „kvantových“ nanodiamantů
Článek | Věda a výzkum

Vědci z ÚOCHB zásadně zrychlili a zlevnili výrobu „kvantových“ nanodiamantů

Tým Dr. Petra Cíglera z ÚOCHB vyvinul metodu PTQ, která během čtyř minut vytváří svítivá kvantová centra v nanodiamantech. Proces je tisíckrát rychlejší a umožňuje průmyslovou výrobu kvalitních nanosenzorů.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
tag
share
more
 

Mohlo by Vás zajímat

PURELAB® Chorus 1 Complete - Revoluce v ultračisté laboratorní vodě

Ostatní
| 2025 | ELGA LabWater
Instrumentace
Laboratorní přístroje
Výrobce
ELGA LabWater
Zaměření
Ostatní

Od servisu k výzkumu: Vznik nového ČR centra udržitelné analytické instrumentace a náhradních dílů

Prezentace
| 2025 | LabRulez (Škola MS)
Instrumentace
Ostatní
Výrobce
Ostatní
Zaměření
Ostatní

Determination of Toxic Elements in Chilli Powder using Shimadzu ICPMS-2050

Postery
| 2025 | Shimadzu (AOAC)
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Screening Analysis of Trace Heavy Metals in Powdered Milk

Postery
| 2025 | Shimadzu (AOAC)
Instrumentace
X-ray
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Content Analysis of Heavy Metals in Soil by ICP-MS

Aplikace
| 2025 | Shimadzu
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Odborníci z přírodovědecké fakulty pomáhají s obnovou sloupu Nejsvětější Trojice
Článek | Věda a výzkum

Odborníci z přírodovědecké fakulty pomáhají s obnovou sloupu Nejsvětější Trojice

Vědci z Přírodovědecké fakulty UP pomáhají s obnovou olomouckého sloupu Nejsvětější Trojice. Chemici, fyzici a geoinformatikové analyzují zlacené části a vytvářejí 3D model pro restaurátory.
Univerzita Palackého v Olomouci
tag
share
more
Nalezení správné techniky pro bezproblémovou elementární analýzu ve vaší laboratoři
Článek | Produkt

Nalezení správné techniky pro bezproblémovou elementární analýzu ve vaší laboratoři

Jak zvolit správnou techniku pro elementární analýzu? Přehled principů ICP-OES a ICP-MS vysvětluje rozdíly v citlivosti, rozsahu, robustnosti a typických laboratorních aplikacích.
Pragolab
tag
share
more
Program 13. České konference hmotnostní spektrometrie 2025 a 11. Neformálního proteomického setkání
Článek | Nejbližší akce

Program 13. České konference hmotnostní spektrometrie 2025 a 11. Neformálního proteomického setkání

Třináctý ročník konference České společnosti pro hmotnostní spektrometrii (CMSC 2025) a jedenácté Neformální proteomické setkání proběhnou 19.–21. listopadu v Českých Budějovicích.
Česká společnost pro hmotnostní spektrometrii
tag
share
more
Vědci z ÚOCHB zásadně zrychlili a zlevnili výrobu „kvantových“ nanodiamantů
Článek | Věda a výzkum

Vědci z ÚOCHB zásadně zrychlili a zlevnili výrobu „kvantových“ nanodiamantů

Tým Dr. Petra Cíglera z ÚOCHB vyvinul metodu PTQ, která během čtyř minut vytváří svítivá kvantová centra v nanodiamantech. Proces je tisíckrát rychlejší a umožňuje průmyslovou výrobu kvalitních nanosenzorů.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
tag
share
more
 

Mohlo by Vás zajímat

PURELAB® Chorus 1 Complete - Revoluce v ultračisté laboratorní vodě

Ostatní
| 2025 | ELGA LabWater
Instrumentace
Laboratorní přístroje
Výrobce
ELGA LabWater
Zaměření
Ostatní

Od servisu k výzkumu: Vznik nového ČR centra udržitelné analytické instrumentace a náhradních dílů

Prezentace
| 2025 | LabRulez (Škola MS)
Instrumentace
Ostatní
Výrobce
Ostatní
Zaměření
Ostatní

Determination of Toxic Elements in Chilli Powder using Shimadzu ICPMS-2050

Postery
| 2025 | Shimadzu (AOAC)
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Screening Analysis of Trace Heavy Metals in Powdered Milk

Postery
| 2025 | Shimadzu (AOAC)
Instrumentace
X-ray
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství

Content Analysis of Heavy Metals in Soil by ICP-MS

Aplikace
| 2025 | Shimadzu
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články

Odborníci z přírodovědecké fakulty pomáhají s obnovou sloupu Nejsvětější Trojice
Článek | Věda a výzkum

Odborníci z přírodovědecké fakulty pomáhají s obnovou sloupu Nejsvětější Trojice

Vědci z Přírodovědecké fakulty UP pomáhají s obnovou olomouckého sloupu Nejsvětější Trojice. Chemici, fyzici a geoinformatikové analyzují zlacené části a vytvářejí 3D model pro restaurátory.
Univerzita Palackého v Olomouci
tag
share
more
Nalezení správné techniky pro bezproblémovou elementární analýzu ve vaší laboratoři
Článek | Produkt

Nalezení správné techniky pro bezproblémovou elementární analýzu ve vaší laboratoři

Jak zvolit správnou techniku pro elementární analýzu? Přehled principů ICP-OES a ICP-MS vysvětluje rozdíly v citlivosti, rozsahu, robustnosti a typických laboratorních aplikacích.
Pragolab
tag
share
more
Program 13. České konference hmotnostní spektrometrie 2025 a 11. Neformálního proteomického setkání
Článek | Nejbližší akce

Program 13. České konference hmotnostní spektrometrie 2025 a 11. Neformálního proteomického setkání

Třináctý ročník konference České společnosti pro hmotnostní spektrometrii (CMSC 2025) a jedenácté Neformální proteomické setkání proběhnou 19.–21. listopadu v Českých Budějovicích.
Česká společnost pro hmotnostní spektrometrii
tag
share
more
Vědci z ÚOCHB zásadně zrychlili a zlevnili výrobu „kvantových“ nanodiamantů
Článek | Věda a výzkum

Vědci z ÚOCHB zásadně zrychlili a zlevnili výrobu „kvantových“ nanodiamantů

Tým Dr. Petra Cíglera z ÚOCHB vyvinul metodu PTQ, která během čtyř minut vytváří svítivá kvantová centra v nanodiamantech. Proces je tisíckrát rychlejší a umožňuje průmyslovou výrobu kvalitních nanosenzorů.
Ústav organické chemie a biochemie AV ČR
tag
share
more
Další projekty
GCMS
LCMS
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.