ICPMS
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.
Autor
Škola hmotnostní spektrometrie
Škola hmotnostní spektrometrie je odborná vzdělávací akce pořádaná od roku 1986, která vedle zajímavých přednášek a kurzů nabízí i nespočet příležitostí k přátelským setkáním a diskusím.
Tagy
Článek
Nejbližší akce
Video
Logo of LinkedIn

25. Škola MS 2024 - pozvánka a registrace

St, 17.4.2024
| Originální článek z: SSJMM
Milí příznivci hmotnostní spektrometrie, s velkým potěšením Vás zveme na 25. ročník Školy hmotnostní spektrometrie, který se uskuteční ve dnech 9. – 13. září 2024 v hotelu Horal ve Špindlerově Mlýně.
Video placeholder
  • Video: OREA Hotels & Resorts: OREA Resort Horal - Špindlerův Mlýn (2021)

Milí příznivci hmotnostní spektrometrie,

s velkým potěšením Vás zveme na 25. ročník Školy hmotnostní spektrometrie, který se uskuteční ve dnech 9. – 13. září 2024 v hotelu Horal ve Špindlerově Mlýně. Tato každoroční akce je již tradičním setkáním odborníků v oblasti hmotnostní spektrometrie.

Odborný program letošního ročníku Školy hmotnostní spektrometrie bude zaměřen na aplikace hmotnostní spektrometrie v rámci omických metod:

“OD HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE K OMIKÁM“.

Budeme se věnovat různým metodickým přístupům v rámci metabolomických, lipidomických nebo proteomických aplikací a jejich propojení s dalšími oblastmi, například transkriptomikou a genomikou. Nebudou opomenuty ani přednášky o hmotnostně-spektrometrickém zobrazování či nejnovější technické pokroky ze světa hmotnostní spektrometrie. Novinkou letošního ročníku jsou Základy hmotnostní spektrometrie pro nováčky i pokročilé, kterým bude každý den věnována první dopolední sekce. V rámci krátkých nedělních a pondělních kurzů jsme vybrali několik aktuálních témat, která zahrnují práci s umělou inteligencí, biostatistikou pro začátečníky i pokročilé, troubleshooting v MS a teoretické i praktické aspekty přípravy vzorků pro MS analýzu.

Součástí letošní školy bude opět nejen vyhlášení vítěze soutěže o Cenu Vladimíra Hanuše za nejlepší publikovanou práci v oboru hmotnostní spektrometrie, ale také sekce pro mladé výzkumníky s názvem „Mládí vpřed!“.

Věříme, že připravovaný program bude atraktivní pro nováčky i pokročilé, a že letošní ročník Školy bude opět skvělým místem pro předávání znalostí, zkušeností a navazování kontaktů.

Těšíme se na viděnou ve Špindlerově Mlýně!

Za organizační tým, Ondřej Novák

REGISTRACE

ONLINE REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ

HLAVNÍ PROGRAM

  • Program bude doplněn později

PROGRAM Krátké kurzy

Kurzy proběhnou v neděli 8. září 2024 od 14:00 do 18:00 hod. a v pondělí 9. září 2024 od 8:30 do 12:30 hod. Jsou rozděleny do bloků a celková délka jednotlivých kurzů se může lišit. Ceník a registraci na kurzy najdete v záložce "Registrace".

NEDĚLE 8. září 2024

KURZ A: UMĚLA INTELIGENCE - možnosti a nástrahy
  • 2x 1:30 hod; neděle 14:00-15:30, 16:00-17:30)
  • přednášející: Pavel Kasík

Jak efektivně a srozumitelně komunikovat? Tuto otázku si Pavel Kasík, coby vědecký novinář, klade každý den. Píše o technologických novinkách pro Seznam Zprávy, ve svých analýzách klade důraz na srozumitelnost, zajímavost a užitečnost pro čtenáře. Také přednáší na vysokých školách o tom, jak psát o vědě a jak komunikovat s novináři. V poslední době se věnuje především vysvětlování možností a nástrah generativní umělé inteligence. Na workshopu ukáže na konkrétních praktických ukázkách osm základních využítí generativní AI pro vědce: asistence s textem, přizpůsobení textu publiku, pokročilé překládání, poloautomatická korespondence, datová analýza, programování vlastních nástrojů, vizuální inspirace a brainstorming. Účastníci dostanou ochutnávku toho, co funguje, zasmějí se ukázkám a trapasům, kde AI nadělala víc škody než užitku. Společně s přednášejícím budou hledat, jak tyto možnosti smysluplně zapojit v různých oblastech pracovního i osobního života.

Přednášející: Pavel Kasík je vědecký novinář, analytik, lektor a konzultant. Jeho mediální praxe a akademický výzkum se zaměřují na komunikaci o vědě a technice. Přednáší na vysokých školách o psaní o vědě a komunikaci s novináři. Věnuje se také vysvětlování možností a nástrah generativní umělé inteligence, např. ve svém seriálu “Hrajeme si s AI”. Píše pro Seznam Zprávy a dlouhodobě se zajímá o umělou inteligenci, popularizaci vědy, kognitivní omyly a webové technologie.

KURZ B: Biostatistika pro začátečníky
  • 2x 1:45 hod; neděle 14:00-15:45, 16:15-18:00
  • přednášející: David Friedecký

V letošním roce se společně podíváme na volně dostupný freeware „Jasp“, který poskytuje silný a uživatelsky přívětivý nástroj pro komplexní statistickou analýzu. Mimo popisné statistiky a testování hypotéz si vyzkoušíme kalkulaci síly studie například do grantové aplikace. Anebo jak správně určit dostatečný počet vzorků pro náš experiment, abychom dostali odpovědi na naše otázky. Kromě numerických výstupů se se také zaměříme na porozumění grafů, které nám jednotlivé testy poskytují.

Přednášející: David Friedecký je analytickým chemikem a profesorem lékařské chemie a biochemie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Má více než 20 let zkušeností v rutinních diagnostických laboratořích. Jeho odborníkem na aplikace kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie při analýze malých molekul. Vyvinul nebo se podílel na vývoji mnoha metod FIA-MS a LC-MS, které našly uplatnění v národním screeningu novorozenců, druhé fázi diagnostiky a terapeutického monitorování léků. V současnosti je vedoucím Oddělení klinické biochemie, Fakultní nemocnice Olomouc. Vědecky se jeho tým Clinical Mass Spectrometry Group na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci zabývá aplikací klinické metabolomiky a lipidomiky při pochopení patobiochemie chorob (především kardiovaskulárních a neurodegenerativních onemocnění, rakoviny či hyperurikemie a dny), nebo ve vývoji pokročilých multikomponentních metod, které nacházejí uplatnění v klinické praxi.

PONDĚLÍ 9. září 2024

KURZ C: Biostatistika pro pokročilé
  • 2x 1:45 hod; pondělí 8:30-10:15, 10:45-12:30
  • přednášející: David Friedecký

V dalším kurzu Biostatistiky budeme pokračovat pokročilými metodami statistické analýzy, které lze aplikovat na naše data. Prozkoumáme možnosti, které nám poskytuje „Receiver Operating Characteristcs“ při hodnocení klinické efektivity laboratorních testů. Společně se pokusíme porozumět analýze přežití a dalším vybraným statistickým metodám jako např. diskriminační analýza, logistická regrese. Bude možnost vyzkoušet statistickou analýzu na vlastních datech a diskutovat různé situace, se kterými se potkáváme. Mimoto si prohlédneme si ukázky statistického hodnocení ve vybraných publikacích.

KURZ D: Troubleshooting v hmotnostní spektrometrii
  • 2x 1:45 hod; pondělí 8:30-10:15, 10:45-12:30
  • přednášející: Tomáš Korba, Ondřej Kotland, Radim Kruliš, Ondřej Lacina

Jaké problémy trápí uživatele nízkorozlišovacích (kvadrupólů nebo iontových pastí) nebo vysokorozlišovacích hmotnostních analyzátorů (TOF nebo Orbitrapů)? Např. výběr nesprávných fragmentů při optimalizaci MRM, ztráta odezvy přístroje, ověření kalibrace MS, stabilita hmot m/z, kontaminace a vysoké pozadí v LC-MS režimu (v důsledku kontaminace mobilních fází) nebo interference na MS záznamu ve stejném retenčním čase. Některé problémy jsou společné pro všechny uživatele, jiné jsou individuální podle typu MS analyzátorů a výrobce. Společně s aplikačními specialisty a servisními techniky budeme hledat správné řešení na problémy a výzvy, které nám každodenní laboratorní praxe přináší.

Přednášející: Tomáš Korba je aplikační specialista ve společnosti AMEDIS.

Přednášející: Ondřej Kotland je součástí týmu společnosti Waters (ČR). Jeho odbornost spočívá v oblasti datové podpory, kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie.

Přednášející: Radim Kruliš je servisním technikem ve společnosti Pragolab a věnuje se HPLC, IC a LC-MS.

Přednášející: Ondřej Lacina je aplikační specialista v společnosti Altium.

KURZ E: Proč je nutná příprava vzorků před LC-MS analýzou?
  • 2x 1:45 hod; pondělí 8:30-10:15, 10:45-12:30
  • přednášející: Lucie Nováková

Náplň kurzu bude doplněna.

Přednášející: Lucie Nováková je profesorkou na Katedře analytické chemie Univerzity Karlovy, Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Její výzkum je orientován na rychlé chromatografickétechniky LC a SFC, a jejich spojení s hmotnostní spektrometrií. Je zapojena do široké škály výzkumných projektů zaměřených na farmaceutickou analýzu, analýzu rostlin a bioanalytické metody. Důležitá část jejího výzkumu proto spočívá také v přípravě vzorku, kde je kladen důraz na současné trendy umožňující usnadnění, miniaturizaci, redukci času a náročnosti zpracování. Publikovala asi 150 vědeckých článků s více než 5300 citacemi a je široce zapojena do pedagogických a vzdělávacích aktivit, jako jsou školení HPLC a SFC, semináře a konference.

Kurzy jsou nabízeny pouze účastníkům Školy MS a nelze se na ně přihlásit odděleně, bez další účasti na Škole MS.

Škola hmotnostní spektrometrie
 

Mohlo by Vás zajímat

Transmission Measurements of Solid Samples at Variable Angles of Incidence by UV-Vis

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
UV–VIS Spektrofotometrie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Materiálová analýza

Utilizing hyphenated EC-Raman to study a model system

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
RAMAN Spektrometrie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Průmysl a chemie

Agilent Automation (ICP/MS & ICP/OES)

Brožury a specifikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS, ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní

Analysis of Elemental Impurities in Lithium-Ion Secondary Battery Electrolytes Using the ICPE- 9800 Series

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
MP/ICP-AES
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

OMNIS NIRS

Brožury a specifikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
NIR Spektroskopie, Software
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Ostatní
 

Podobné články


Článek | Produkt

Představení systému Metrohm OMNIS NIRS

Na platformě OMNIS lze provádět titrace, NIR spektroskopii a automatizaci jedním softwarem. Metrohm OMNIS NIRS je infračervený spektrometr pro analýzu kapalných, pevných a viskózních vzorků.
Metrohm Česká republika
more

Článek | Nejbližší akce

ANALYTIKA: Setkejte se s námi na veletrzích a konferencích

Využít odborného poradenství odborníků ze společnosti ANALYTIKA můžete i osobně na letošních konferencích a výstavách. Kde se uvidíme?
ANALYTIKA
more

Článek | Produkt

Aktualizace služeb: Úspěšná akreditace a rozšíření nabídky

Nové akreditované metody v nabídce společnosti ALS Czech Republic od března 2024.
ALS Czech Republic
more

Článek | Nejbližší akce

LECO/MERCI Seminář Biomasa 2024

Srdečně vás zveme na Seminář o biomase 2024 v Brně, kde se podrobně seznámíte s nejnovějšími poznatky a výzkumy v oblasti biomasy, odpadů a alternativních paliv.
LECO
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Transmission Measurements of Solid Samples at Variable Angles of Incidence by UV-Vis

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
UV–VIS Spektrofotometrie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Materiálová analýza

Utilizing hyphenated EC-Raman to study a model system

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
RAMAN Spektrometrie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Průmysl a chemie

Agilent Automation (ICP/MS & ICP/OES)

Brožury a specifikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS, ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní

Analysis of Elemental Impurities in Lithium-Ion Secondary Battery Electrolytes Using the ICPE- 9800 Series

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
MP/ICP-AES
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

OMNIS NIRS

Brožury a specifikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
NIR Spektroskopie, Software
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Ostatní
 

Podobné články


Článek | Produkt

Představení systému Metrohm OMNIS NIRS

Na platformě OMNIS lze provádět titrace, NIR spektroskopii a automatizaci jedním softwarem. Metrohm OMNIS NIRS je infračervený spektrometr pro analýzu kapalných, pevných a viskózních vzorků.
Metrohm Česká republika
more

Článek | Nejbližší akce

ANALYTIKA: Setkejte se s námi na veletrzích a konferencích

Využít odborného poradenství odborníků ze společnosti ANALYTIKA můžete i osobně na letošních konferencích a výstavách. Kde se uvidíme?
ANALYTIKA
more

Článek | Produkt

Aktualizace služeb: Úspěšná akreditace a rozšíření nabídky

Nové akreditované metody v nabídce společnosti ALS Czech Republic od března 2024.
ALS Czech Republic
more

Článek | Nejbližší akce

LECO/MERCI Seminář Biomasa 2024

Srdečně vás zveme na Seminář o biomase 2024 v Brně, kde se podrobně seznámíte s nejnovějšími poznatky a výzkumy v oblasti biomasy, odpadů a alternativních paliv.
LECO
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Transmission Measurements of Solid Samples at Variable Angles of Incidence by UV-Vis

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
UV–VIS Spektrofotometrie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Materiálová analýza

Utilizing hyphenated EC-Raman to study a model system

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
RAMAN Spektrometrie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Průmysl a chemie

Agilent Automation (ICP/MS & ICP/OES)

Brožury a specifikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS, ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní

Analysis of Elemental Impurities in Lithium-Ion Secondary Battery Electrolytes Using the ICPE- 9800 Series

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
MP/ICP-AES
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

OMNIS NIRS

Brožury a specifikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
NIR Spektroskopie, Software
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Ostatní
 

Podobné články


Článek | Produkt

Představení systému Metrohm OMNIS NIRS

Na platformě OMNIS lze provádět titrace, NIR spektroskopii a automatizaci jedním softwarem. Metrohm OMNIS NIRS je infračervený spektrometr pro analýzu kapalných, pevných a viskózních vzorků.
Metrohm Česká republika
more

Článek | Nejbližší akce

ANALYTIKA: Setkejte se s námi na veletrzích a konferencích

Využít odborného poradenství odborníků ze společnosti ANALYTIKA můžete i osobně na letošních konferencích a výstavách. Kde se uvidíme?
ANALYTIKA
more

Článek | Produkt

Aktualizace služeb: Úspěšná akreditace a rozšíření nabídky

Nové akreditované metody v nabídce společnosti ALS Czech Republic od března 2024.
ALS Czech Republic
more

Článek | Nejbližší akce

LECO/MERCI Seminář Biomasa 2024

Srdečně vás zveme na Seminář o biomase 2024 v Brně, kde se podrobně seznámíte s nejnovějšími poznatky a výzkumy v oblasti biomasy, odpadů a alternativních paliv.
LECO
more
 

Mohlo by Vás zajímat

Transmission Measurements of Solid Samples at Variable Angles of Incidence by UV-Vis

Aplikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
UV–VIS Spektrofotometrie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Materiálová analýza

Utilizing hyphenated EC-Raman to study a model system

Aplikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
RAMAN Spektrometrie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Průmysl a chemie

Agilent Automation (ICP/MS & ICP/OES)

Brožury a specifikace
| 2024 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS, ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Ostatní

Analysis of Elemental Impurities in Lithium-Ion Secondary Battery Electrolytes Using the ICPE- 9800 Series

Aplikace
| 2024 | Shimadzu
Instrumentace
MP/ICP-AES
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Průmysl a chemie

OMNIS NIRS

Brožury a specifikace
| 2024 | Metrohm
Instrumentace
NIR Spektroskopie, Software
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Ostatní
 

Podobné články


Článek | Produkt

Představení systému Metrohm OMNIS NIRS

Na platformě OMNIS lze provádět titrace, NIR spektroskopii a automatizaci jedním softwarem. Metrohm OMNIS NIRS je infračervený spektrometr pro analýzu kapalných, pevných a viskózních vzorků.
Metrohm Česká republika
more

Článek | Nejbližší akce

ANALYTIKA: Setkejte se s námi na veletrzích a konferencích

Využít odborného poradenství odborníků ze společnosti ANALYTIKA můžete i osobně na letošních konferencích a výstavách. Kde se uvidíme?
ANALYTIKA
more

Článek | Produkt

Aktualizace služeb: Úspěšná akreditace a rozšíření nabídky

Nové akreditované metody v nabídce společnosti ALS Czech Republic od března 2024.
ALS Czech Republic
more

Článek | Nejbližší akce

LECO/MERCI Seminář Biomasa 2024

Srdečně vás zveme na Seminář o biomase 2024 v Brně, kde se podrobně seznámíte s nejnovějšími poznatky a výzkumy v oblasti biomasy, odpadů a alternativních paliv.
LECO
more
Další projekty
Sledujte nás
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití
LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Obsah dostupný pod licencí CC BY-SA 4.0 Uveďte původ-Zachovejte licenci.