Chemikálie se na kůře citrusů udrží i po omytí, zjistili vědci | LabRulez ICPMS

Chemikálie se na kůře citrusů udrží i po omytí, zjistili vědci

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Česká televize
Ovoce z dovozu obsahuje čím dál víc pesticidů. Jsou to látky, kterými se ošetřuje po sklizni, aby vydrželo skladování a přepravu. Teď se prokázalo, že voda chemikálie neodstraní.
Pixabay

Pixabay

Ovoce z dovozu obsahuje čím dál víc pesticidů. Jsou to látky, kterými se ošetřuje po sklizni, aby vydrželo skladování a přepravu. Vědci se původně domnívali, že plody stačí důkladně omýt. Teď se prokázalo, že voda chemikálie neodstraní.

Lékaři a výživoví poradci doporučují ovoce před konzumací pořádně omýt. Chemici teď ale zjistili, že na pesticidy to nemá téměř žádný vliv. „Byli jsme celkem dost překvapeni, k poklesu reziduí prakticky nedošlo. Citrusy jsou prostě takové plody, které ty pesticidy dobře zachytí,“ vysvětlila Jana Hajšlová, expertka na analýzu potravin z Vysoké školy chemicko-technologické.

Ještě zrádnější situace nastává, pokud jsou citrusy nakrájené v alkoholickém nápoji. Etanol totiž funguje jako rozpouštědlo. „Tam by bohužel mohlo dojít k tomu, že plátek citronu se sice dekontaminuje, ale zase se trochu obohatí ten nápoj,“ dodala Hajšlová.

Hygienické limity v testovaných citronech nebyly překročeny a fungicidy nejsou pro člověka v povoleném množství toxické. Zdraví ale rozhodně nepomůžou. Laboranty VŠCHT poslední analýza překvapila natolik, že chystají podrobnější zkoumání. A spotřebitelům doporučují jediné – citrusy oloupat, nebo používat kůru z ovoce v biokvalitě.

Česká televize
 

Mohlo by Vás zajímat

A Practical Guide To Elemental Analysis of Lithium Ion Battery Materials Using ICP-OES

Příručky
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie, Materiálová analýza

Nanoparticle Analysis by ICP-MS - Why sensitivity is key

Technické články
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
---

Characterizing the Elemental Content of Alternative Proteins Using ICP-MS

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství, Proteomika

Determination of Elemental Impurities in Silicon-Carbon Anode Materials for Lithium-Ion Batteries by ICP-OES

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie, Materiálová analýza

Analysis of Platinum Group Elements (PGEs), Silver, and Gold in Roadside Dust using Triple Quadrupole ICP-MS

Aplikace
| 2022 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS, ICP/MS/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Video | Potraviny

Jak se vyhnout pesticidům v jídle? Hnědých teček na banánech se nebojte, jablka raději oloupejte, radí Jana Hajšlová z VŠCHT

Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT, o pesticidech v potravinách, používání těchto látek v zemědělství, jejich výzkumu, kontrole i o tom, jak se před nimi chránit.
Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
 

Mohlo by Vás zajímat

A Practical Guide To Elemental Analysis of Lithium Ion Battery Materials Using ICP-OES

Příručky
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie, Materiálová analýza

Nanoparticle Analysis by ICP-MS - Why sensitivity is key

Technické články
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
---

Characterizing the Elemental Content of Alternative Proteins Using ICP-MS

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství, Proteomika

Determination of Elemental Impurities in Silicon-Carbon Anode Materials for Lithium-Ion Batteries by ICP-OES

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie, Materiálová analýza

Analysis of Platinum Group Elements (PGEs), Silver, and Gold in Roadside Dust using Triple Quadrupole ICP-MS

Aplikace
| 2022 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS, ICP/MS/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Video | Potraviny

Jak se vyhnout pesticidům v jídle? Hnědých teček na banánech se nebojte, jablka raději oloupejte, radí Jana Hajšlová z VŠCHT

Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT, o pesticidech v potravinách, používání těchto látek v zemědělství, jejich výzkumu, kontrole i o tom, jak se před nimi chránit.
Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
 

Mohlo by Vás zajímat

A Practical Guide To Elemental Analysis of Lithium Ion Battery Materials Using ICP-OES

Příručky
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie, Materiálová analýza

Nanoparticle Analysis by ICP-MS - Why sensitivity is key

Technické články
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
---

Characterizing the Elemental Content of Alternative Proteins Using ICP-MS

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství, Proteomika

Determination of Elemental Impurities in Silicon-Carbon Anode Materials for Lithium-Ion Batteries by ICP-OES

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie, Materiálová analýza

Analysis of Platinum Group Elements (PGEs), Silver, and Gold in Roadside Dust using Triple Quadrupole ICP-MS

Aplikace
| 2022 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS, ICP/MS/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Video | Potraviny

Jak se vyhnout pesticidům v jídle? Hnědých teček na banánech se nebojte, jablka raději oloupejte, radí Jana Hajšlová z VŠCHT

Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT, o pesticidech v potravinách, používání těchto látek v zemědělství, jejich výzkumu, kontrole i o tom, jak se před nimi chránit.
Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
 

Mohlo by Vás zajímat

A Practical Guide To Elemental Analysis of Lithium Ion Battery Materials Using ICP-OES

Příručky
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie, Materiálová analýza

Nanoparticle Analysis by ICP-MS - Why sensitivity is key

Technické články
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
---

Characterizing the Elemental Content of Alternative Proteins Using ICP-MS

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Potraviny a zemědělství, Proteomika

Determination of Elemental Impurities in Silicon-Carbon Anode Materials for Lithium-Ion Batteries by ICP-OES

Aplikace
| 2023 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie, Materiálová analýza

Analysis of Platinum Group Elements (PGEs), Silver, and Gold in Roadside Dust using Triple Quadrupole ICP-MS

Aplikace
| 2022 | Agilent Technologies
Instrumentace
ICP/MS, ICP/MS/MS
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Životní prostředí
 

Podobné články

Video | Potraviny

Jak se vyhnout pesticidům v jídle? Hnědých teček na banánech se nebojte, jablka raději oloupejte, radí Jana Hajšlová z VŠCHT

Rozhovor s prof. Janou Hajšlovou, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT, o pesticidech v potravinách, používání těchto látek v zemědělství, jejich výzkumu, kontrole i o tom, jak se před nimi chránit.
Článek | Potraviny

Jedy a mýty

Jedy v potravinách straší každého. Kde na nás číhá největší nebezpečí a kdo pečuje o naše zdraví, o tom si povídáme s profesorkou Janou Hajšlovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Článek | Potraviny

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější.
Článek | Potraviny

Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.
Další projekty
Další informace
WebinářeO násKontaktujte násPodmínky užití

LabRulez s.r.o. Všechna práva vyhrazena.