Vznikne mapa českého piva. Laboratoř ukáže, co v něm je

Po, 11.11.2019
| Originální článek z: Aktuálně.cz
V novém centru Výzkumném ústavu pivovarského a sladařského je dvanáct speciálních boxů pro degustování nápojů a potravin.
Pixabay

Pixabay

V novém centru je dvanáct speciálních boxů pro degustování nápojů a potravin.

Praha - Pivo českého typu je více hořké, má výraznější barvu a říz, více vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek a naopak méně alkoholu než zahraniční konkurenti. Detailněji by se na jeho zkoumání měla zaměřit nově vzniklé senzorické centrum, které v úterý slavnostně otevřeli v pražském Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském.

Odborníci se budou snažit o vytvoření senzomické mapy (v chemických vzorcích vyjádřené složení daného vzorku) českého piva ve vztahu k technologii a použitým surovinám.

Při práci jim pomohou analytické přístroje včetně špičkového kapalinového chromatografu v ceně deseti milionů korun. Na investici v celkové výši 15 milionů přispěla šesti miliony Evropská unie.

Centrum tvořené degustační místností a analytickou laboratoří je nyní jediným výzkumným centrem pro nápojový průmysl v Česku.

Aktuálně.cz: Kapalinový chromatograf odhalí i nepatrné koncentrace látek v nápoji.

"Při porovnání získaných profilů budeme moci sledovat například vliv technologického postupu a použité suroviny na konečný senzorický profil výrobku a třeba také předpovědět jeho finální chuť a vůni," říká ředitel ústavu Karel Kosař. Z toho například vzejdou rady zemědělcům, na jaké odrůdy ječmene a chmele se při pěstování zaměřit.

"Nové vysoce citlivé analytické přístroje nám umožné zmapovat i velice malé koncentrace senzoricky aktivních látek," dodává Miroslav Diensbier, manažer rozvojových projektů výzkumného ústavu.

Výzkumný ústav disponuje i dvěma vlastními minipivovary, v nichž bude možné zpětně ověřit, zda doporučení pro výrobce a dodavatele surovin byla správná.

Navíc bude laboratoř schopná mimo jiné odhalit ty, kteří prodávají pančované pivo. Dokáže totiž poměrně rychle srovnat profil vzorku originálu a "moku", který se za něj vydává.

Centrum má sloužit především pro průmyslový výzkum. Ve spolupráci s pivovary či dalšími nápojovými či potravinářskými firmami se zde budou vyvíjet a testovat nové výrobky.

V prostorech centra se bude konat také výuka pro střední a vysoké školy, školení pro zaměstnance potravinářských firem či semináře o senzorické kvalitě potravin a nápojů.

Součástí centra je také zkušebna s dvanácti degustačními boxy se speciálním osvětlením, výpočetní technikou, signalizací pro obsluhu a dalším vybavením pro co nejobjektivnější posuzování zkoumaných potravin. Nežádoucí pachy bude z místnostiodvádět ventilace, naopak dovnitř bude přiváděn vyčištěný vzduch.

Aktuálně.cz
 

Mohlo by Vás zajímat

Analysis of Elemental Impurities in Lithium Iron Phosphate Cathode Materials for LIBs by ICP-OES

Instrumentace
ICP/OES
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Průmysl a chemie, Materiálová analýza

Monitoring of Adhesive Curing using Time Course Measurement with FTIR Spectroscopy

Instrumentace
FTIR Spektroskopie
Výrobce
Shimadzu
Zaměření
Materiálová analýza

Škola MS: Portály LabRulez: Jak se stát jejich součástí a vyhledávat informace

Instrumentace
---
Výrobce
---
Zaměření
---

Advancing Research of Lithium-Ion Batteries Using the Agilent Cary 630 FTIR Spectrometer

Instrumentace
FTIR Spektroskopie
Výrobce
Agilent Technologies
Zaměření
Materiálová analýza

Determination of Brix, fructose, glucose, and sucrose with NIRS

Instrumentace
NIR Spektroskopie
Výrobce
Metrohm
Zaměření
Potraviny a zemědělství
 

Podobné články


Článek | Různé

Katedra analytické chemie pořídila nový hmotnostní spektrometr a další laboratorní přístroje

Nový hmotnostní spektrometr LTQ XL s iontovou pastí pořídila katedra analytické chemie přírodovědecké fakulty.

Článek | Popularizace

Noc vědců 2020 - Člověk a robot

Již za týden 27.11. 2020 nás čeká letošní především on-line Noc vědců 2020, kde tak člověk a robot navštíví každou domácnost. Na co se můžete tešit primárně z oblasti chemie? Není toho málo...

Článek | Potraviny

Nejlepší pivo je to, které si uvařím sám, říká prof. Pavel Dostálek

Profesor Pavel Dostálek obdržel koncem září Cenu Františka Ondřeje Poupěte za přínos pivovarství, sladařství a návazným odvětvím. Prof. Dostálek vystudoval VŠCHT v Praze, obor Kvasná chemie a bioinženýrství.
 

Podobné články


Článek | Různé

Katedra analytické chemie pořídila nový hmotnostní spektrometr a další laboratorní přístroje

Nový hmotnostní spektrometr LTQ XL s iontovou pastí pořídila katedra analytické chemie přírodovědecké fakulty.

Článek | Popularizace

Noc vědců 2020 - Člověk a robot

Již za týden 27.11. 2020 nás čeká letošní především on-line Noc vědců 2020, kde tak člověk a robot navštíví každou domácnost. Na co se můžete tešit primárně z oblasti chemie? Není toho málo...

Článek | Potraviny

Nejlepší pivo je to, které si uvařím sám, říká prof. Pavel Dostálek

Profesor Pavel Dostálek obdržel koncem září Cenu Františka Ondřeje Poupěte za přínos pivovarství, sladařství a návazným odvětvím. Prof. Dostálek vystudoval VŠCHT v Praze, obor Kvasná chemie a bioinženýrství.
 

Podobné články


Článek | Různé

Katedra analytické chemie pořídila nový hmotnostní spektrometr a další laboratorní přístroje

Nový hmotnostní spektrometr LTQ XL s iontovou pastí pořídila katedra analytické chemie přírodovědecké fakulty.

Článek | Popularizace

Noc vědců 2020 - Člověk a robot

Již za týden 27.11. 2020 nás čeká letošní především on-line Noc vědců 2020, kde tak člověk a robot navštíví každou domácnost. Na co se můžete tešit primárně z oblasti chemie? Není toho málo...

Článek | Potraviny

Nejlepší pivo je to, které si uvařím sám, říká prof. Pavel Dostálek

Profesor Pavel Dostálek obdržel koncem září Cenu Františka Ondřeje Poupěte za přínos pivovarství, sladařství a návazným odvětvím. Prof. Dostálek vystudoval VŠCHT v Praze, obor Kvasná chemie a bioinženýrství.
 

Podobné články


Článek | Různé

Katedra analytické chemie pořídila nový hmotnostní spektrometr a další laboratorní přístroje

Nový hmotnostní spektrometr LTQ XL s iontovou pastí pořídila katedra analytické chemie přírodovědecké fakulty.

Článek | Popularizace

Noc vědců 2020 - Člověk a robot

Již za týden 27.11. 2020 nás čeká letošní především on-line Noc vědců 2020, kde tak člověk a robot navštíví každou domácnost. Na co se můžete tešit primárně z oblasti chemie? Není toho málo...

Článek | Potraviny

Nejlepší pivo je to, které si uvařím sám, říká prof. Pavel Dostálek

Profesor Pavel Dostálek obdržel koncem září Cenu Františka Ondřeje Poupěte za přínos pivovarství, sladařství a návazným odvětvím. Prof. Dostálek vystudoval VŠCHT v Praze, obor Kvasná chemie a bioinženýrství.